Талибаните отпразнуваха една година от изтеглянето на САЩ от Афганистан

...
Талибаните отпразнуваха една година от изтеглянето на САЩ от Афганистан
Коментари Харесай

Талибаните празнуват изтеглянето на САЩ от Афганистан с парад пред посолството на САЩ и военновъздушната база Баграм

Талибаните отпразнуваха една година от изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан в сряда, с церемониал пред бившето американско посолство в Кабул, написа " Фокс нюз ".

Годишнината означи края на най-дългата американска военна акция и 20-годишна война, която докара до рухването на Кабул и неговото демократично държавно управление в ръцете на бунтовническата група през август предходната година.

Талибаните, които остават непризнати като публично държавно управление на Афганистан, направиха 31 август народен празник, написа " Ройтерс ".

В сряда се появиха изображения, които демонстрират по какъв начин талибаните и техните поддръжници честват деня с церемониал в Кабул. Съобщава се, че боен церемониал е бил извършен и във военновъздушната база Баграм, която Съединени американски щати напуснаха през юли 2021 година

Мъже вървят във групировка по пистата на въздушната база, до момента в който хеликоптери и военни транспортни средства ги следват, а талибански чиновници стоят и следят на сянка, демонстрират изявления в обществени медии.

Съединени американски щати публично напуснаха Афганистан една минута до среднощ на 30 август 2021 година, който талибаните дефинираха като " Ден на свободата " и го отпразнуваха с изстрелване на фойерверки над Кабул във вторник вечерта.

Въпреки че завръщането на талибаните значи всичко друго, само че не и независимост за всички.

След завладяването на столицата и евакуацията на някогашния президент Ашраф Гани предходната година, бунтовническата група вкара още веднъж суровите ислямски закони, невиждани от преди нахлуването на Съединени американски щати през 2001 година, които имаха опустошителни последствия върху правата на дамите и девойките.

Момичетата към този момент нямат право да посещават приблизително учебно заведение, което значи, че образованието им стопира след шести клас.

Принудителните бракове се оповестяват с възходяща скорост, защото родителите се борят да обезпечат храна за фамилиите си на фона на осакатената стопанска система и още веднъж започнаха да се появяват сурови санкции, като ликвидиране с камъни и рязане на ръце за кражба.

От дамите още веднъж се изисква да носят хиджаб, да бъдат придружавани от мъже, когато си поръчват такси или пътуват на каквото и да е разстояние и към този момент нямат право да работят, в случай че не е в медицинския или просветителния бранш.

Организацията на обединените народи прикани талибаните да извърнат потисническата си политика и интернационалната общественост да се намеси, с цел да даде филантропична помощ за тези, които са най-засегнати от закъсалата стопанска система и потисническата политика на Афганистан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР