Талибаните обявиха днес, че слагат край на частичното прекратяване на

...
Талибаните обявиха днес, че слагат край на частичното прекратяване на
Коментари Харесай

Талибаните сложиха край на примирието с армията на Афгатистан

Талибаните оповестиха през днешния ден, че поставят завършек на частичното преустановяване на огъня, открито на 22 февруари, и възобновяват офанзивата си против афганистанскиет сили за сигурност - два дни след подписването на историческо съглашение с Вашингтон, съобщи Франс прес.

Периодът на понижено напрежение, който продължи девет дни, "приключи и нашите интервенции ще се върнат към естественото ", съобщи пред Агенция Франс Прес представителят на талибаните Забиула Муджахид.

"Нашите муджахидини няма да нападат задграничните сили, само че нашите интервенции против силите на държавното управление в Кабул ще продължат ", добави той.

Правителството на Афганистан не е поемало ангажимент да освободи от пандиза 5000 талибани, както е посочено в съглашението сред Съединени американски щати и талибаните, съобщи по-рано през днешния ден афганистанският президент Ашраф Гани. Гани добави, че Съединени американски щати нямат никакви компетенции за осъществяването на сходни дейности.

Историческото съглашение, подписано в събота в катарската столица Доха, цели преустановяване на 18-годишната война в Афганистан.

То планува Съединени американски щати да стартират последователно евакуиране на своите войски, с цел да ги понижат в границите на 135 дни до 8600 (от към 13 000 в момента). Талибаните пък подсигуряват, че ще попречат на екстремистки групи, в това число “Ал Кайда”, да употребяват територията на Афганистан.

Сделката планува диалозите сред талибаните и всички “афганистански страни” да стартират на 10 март. Точният състав на делегациите и кой ще съставлява афганистанските договарящи към този момент не е посочен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР