Ситуацията около богатия остров се нажежава. Рутинните разговори за установяване

...
Ситуацията около богатия остров се нажежава. Рутинните разговори за установяване
Коментари Харесай

Китай блокира Тайван: Настъплението започва през юни

Ситуацията към богатия остров се нажежава. Рутинните диалози за определяне на съдействие сред Пекин и Тайпе завършиха. Всичко е доста съществено - китайската войска разгласи началото на огромни военни учения към Тайван.

Картата демонстрира, че те надминават блокадата от август 2022 година по време на визитата на Пелоси в островната страна. Пекин даде да се разбере, че няма желание повече да увещава никого. Повече четете в материала от Цариград.

Наскоро новият президент Лай Цинде постави клетва в Тайпе. Пекин беше доста неудовлетворен от тях:

" Лай Цинде, в речта си във връзка встъпването в служба като нов началник на администрацията на Тайван, изпрати " рисков сигнал " за блян към " самостоятелност на Тайван ", осъществяване на провокации и подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток. "

И по-късно НОАК стартира огромни военни учения. В отговор, съгласно Асошиейтед прес, армията на Тайван е в нараснала бойна подготвеност.

Китай заплаши, че " про-независимите сили ще завършат със счупени черепи, когато се сблъскат с огромния проект на Китай за цялостно обединяване ".

Сега Пекин имитира обсада на Тайван. Войските практикуват сюжет, при който китайската войска е в положение да спре вноса на сила, да отреже пътищата за бягство на тайванските политици в чужбина и да предотврати поддръжката от Съединените щати и други съдружници.

" Ситуацията към Тайван ескалира без сериозна причина и отразява възходящото напрежение в китайско-американските връзки. Китай настоя Съединени американски щати да се въздържат от образуване на визити на членове на Конгреса в Тайван и непосредствено ескалира напрежението. Защо?

Сега война за Тайван не е преференциална за Китай. Но очевидно към този момент няма място за отсрочване. След визитата на Путин в Китай и убийството на иранския президент Раиси, Пекин, наподобява, не желае да чака идването на синофоба Тръмп ".

— написа каналът ТГ „ Visionary Channel “.

Не чака дълго

Междувременно американското издание Global Press написа, че Китай ще стартира офанзива против Тайван при започване на юни. Тази информация публицистите получиха от свои източници в китайското министерство на защитата.

И въпреки всичко специфичната военна интервенция в Украйна също стартира с огромни военни учения на границата.

Опасявайки се от това, Токио разгласи, че ще окаже помощ на Тайпе при положение на нахлуване на НОАК. В отговор китайският дипломат даде обещание на японците „ огнен пъкъл “, ясно намеквайки за потреблението на нуклеарни оръжия.

Прави усещане, че китайското външно министерство вместо да изглади ъглите, единствено в противен случай, ускори напрежението. Казват, че изказването на посланика е откровено, законно и належащо.

В същото време се получава информация, че Съединени американски щати не са подготвени за офанзива против Тайван. На острова има два съществени производителя на чипове: ASML и TSMC. Тези компании извършват поръчки за множеството колоси на американската микропроцесорна промишленост.

Ако стартира военна интервенция, те ще бъдат принудени да лимитират производството си. Вашингтон последователно трансферира потенциала на заводите на фирмите на своя територия, само че дефинитивно ще може да се откаже от услугите на Тайван едвам през 2030 година

Остър въпрос

Разбира се, невижданите военни учения, които Пекин стартира да организира в Източнокитайско и Южнокитайско море, са проява на мощ. Това е мощен детайл на психически напън освен върху Тайван, само че и върху Вашингтон.

В същото време е рано да се каже, че обстановката се трансформира във военни дейности. Това мнение изрази членът на Висшия съвет на Общоруското придвижване " Силна Русия ", политологът Максим Бардин.

Водещ: Какво докара до нов сериозен спор, който има вероятността да стане най-големият в Югоизточна Азия в цялата военна история на този район?

Максим Бардин: Хитрата политика на Запада или по-скоро на Вашингтон. Някога Китай беше единна страна. Тогава се оформят няколко центъра на политическа власт в цялата страна.

— Такива образци е имало в международната история и сигурно ще има още.

„ Китай не е първият и не е последният в този случай. Разбира се, в такива обстановки управниците на по-големи формирания стартират да приказват за обединение в едно цяло.

Имиджът на „ колекционер на исторически земи “ е от изгода за политиците във всяка страна. Това са рейтинги, публично самопризнание. Ако претендентът разполага с задоволително запаси, нормално се случва сливането.

Понякога, както в тази ситуация с обединяването на Германия през 1990 година, външните геополитически артисти играят голяма роля. До огромна степен с помощта на Съединените щати Германия съумя всъщност да анексира Германска демократична република.

По това време за съдружника на Германска демократична република, Съюз на съветските социалистически републики, беше доста мъчно да се опълчи дейно на целия групов Запад. Следователно една от страните на борбата надви.

През 60-70-те години на предишния век Пекин нямаше време за обединяване?

— Да, тежката икономическа обстановка се усети. Но последващият стопански напредък, демонстриран от наследниците на Поднебесната империя в края на 20 век, принуди КНР да стартира да мисли за „ основното “. Апетитът, както се споделя, идва с яденето.

Тайван също не е стоял имобилен през всичките тези години.

— Вашингтон влага големи суми пари в острова, трансформирайки го в нещо като фасада на „ азиатския капитализъм “. Тайван, несъмнено, беше политико-икономически план на Съединени американски щати. Тя в никакъв случай не е била политически самостоятелна в класическия смисъл на думата.

В началото на 21-ви век Тайван стартира да съставлява „ лакомство “ за КНР. Говоренето за „ обединен Китай “ се ускори. Появи се философска тактика, препоръчана от Пекин: „ Две стопански системи – една страна “.

На думи Съединените щати и техните политически съдружници утвърдиха тази тактика.

— Те кимнаха на Пекин, насърчиха ги с изказвания: да, да, по този начин е. Но в реалност те отгледаха политици кенофоби в Тайван. Сега се популяризират остри изказвания на новия водач на Тайван Лай Цинде.

Може да си помислите, че е споделил нещо ново. Предишният президент Цай Ин-Уен сподели всъщност същото. Тайпе даже не искаше да чуе за обединяване с Пекин.

В тази обстановка Вашингтон приложи тактиката на Минските съглашения?

- Така се оказва. На Пекин беше казано, че обединяването „ е градивен, многоетапен, дълготраен развой “, само че на Тайпе беше казано: даже не си помисляйте за това. Пекин най-сетне прозря тази тактичност и реши да повдигне въпроса непосредствено с Вашингтон.

Съединените щати не се уплашиха в отговор и дадоха отговор с отговор под формата на Нанси Пелоси. Спорът, би трябвало да се каже искрено, имаше резултат.

Какво от това?

Но в този момент обстановката е друга. Съединени американски щати са принудени да се разпилян: Украйна, Израел, незабавно е да се възстановят изгубените от Макрон позиции в Африка и така нататък Така Пекин схваща, че втори подобен краткотраен късмет няма да има. И в случай че Тръмп завоюва, тогава още повече. За Китай настава самобитен „ час Х ”.

Превод.инфо: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед26844Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед43124Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед22684Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед15049Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед16141Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118769Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79845„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР