Светът се променя всяка минута, въпреки че понякога е трудно

...
Светът се променя всяка минута, въпреки че понякога е трудно
Коментари Харесай

10 известни места – как те се промениха с времето

Светът се трансформира всяка минута, макар че от време на време е мъчно да се забележи. През десетилетията някои от атракциите и най-популярните туристически обекти се трансформираха доста. Например, преди 50 години Дубай беше единствено дребен град в центъра на нищото, а през днешния ден е един от най-проспериращите градове в света.

Планината Рашмор

Лицата на четиримата американски президенти – Вашингтон, Джеферсън, Рузвелт и Линкълн се появиха на планината от 1927 до 1941 година. Трябва да се означи, че за толкоз дълго време не е засегнат нито един служащ – необичайност за огромното строителство през първата половина на ХХ-ти век. По-късно стана известно, че доста от служащите, които са издълбали профилите, са починали след привършване на строителството от увреждане на белите дробове от гранитния прахуляк.

Киото

Някога центърът на Киото бил едноетажен и относително спокоен и било съвсем невероятно да се срещне човек от бялата раса. Сега на улица Шийо има тълпи от туристи от целия свят, които идват да пазарят и да се хранят в локалните заведения за хранене.

Мавзолеят на Ленин

Първият пантеон бил повдигнат небрежно: за няколко дни е бил издигнат от дърво, с цел да се приготви за погребението на вожда. Истината е, че планът, принадлежал на архитекта Щусев, не е изпълнен напълно: поради мощните студове (Ленин умира през януари), земята била толкоз замръзнала, че трябвало да бъде взривена с динамит. Първият краткотраен пантеон стоял до пролетта на 1924 година, след което на негово място се построил по-голям, само че също дървен. Мавзолеят, който до момента посещават запалянковци, се появява едвам през 1930 година.

Мемориалът на Линкъл

Символът на американското предпочитание за независимост и народна власт не всеки път стои в церемониален геометричен пейзаж. Първоначално се е намирал в тресавище. Постепенно земята към паметника е усвоена, а блатото е почистено и превърнато в строго правоъгълно езерце.

Таймс Скуеър

Някога мястото, където се намира най-ярката улица в света, бил центърът на Манхатън. Но когато през 1904 година „ Ню Йорк Таймс “ се преместил в една от локалните здания, почнал да задава тона на цялата област. Няколко години по-късно тук била открита метростанция, която била наречена „ Таймс Скуеър “. Три седмици откакто станцията била открита, електричеството било вкарано в региона и засияла първата реклама.

Статуята на Христос Изкупител /Рио де Жанейро/

Изграждането на 38-метровата скулптура траяло девет години, от 1922 до 1931 година. Любопитно е, че както в тази ситуация със Статуята на свободата, Христос Изкупител е основан във Франция и на върха на планината Корковадо. Статуята от време на време става жертва на светкавици. В този случай католическата епархия на Рио де Жанейро има материала, от който е основана статуята на Христос.

Айфеловата кула

„ Безценна и грозна кула “ – такава характерност в миналото е била дадена на Айфеловата кула. Предполагало се, че тя е краткотрайно събитие: единствено ще бъде показана на Световното ревю през 1889 година Оказало се, че структурата е предопределена за ориста на националния знак на Франция. Между другото, през 1940 година французите прерязали въжетата на асансьора в кулата, а немците трябвало да се влачат, с цел да окачат флага на Третия райх.

Големият сфинкс в Гиза (Египет)

Една от най-древните и загадъчни статуи, която към момента провокира несъгласия и притегля вниманието към себе си, в началото представлявала единствено теоретичен интерес. В подножието на величествения Сфинкс, с височина 20 метра, издълбани от варовикови скали се втурнали единствено научни експедиции, които от десетилетия изследват тази тайнствена статуя. Дълго време тя се намирала под огромен пласт пясък. Дори в древността фараоните Тутмос IV и Рамзес II несполучливо се пробвали да освободят пясъка. Едва през 1817 година сфинксът е с леко освободени глава и гърди, а след още 100 години скулптурата е изцяло разкопана.

Стадион „ Панатинайкос ” в Атина (Гърция)

Гръцкият стадион „ Панатинайкос “ или „ Калимармаро “, намиращ се в Атина, е място за осъществяване на Панатинейските игри от древността. Естествено, сходно на всички архитектурни структури, тази неповторима спортна площадка, напълно облицована с бял мрамор, се трансформира освен в руини, само че и се оказва под пласт земя. Едва през XIX-ти век нейните остатъци са разкопани и възобновени. Грандиозната работа приключила с провеждането на първите в света Олимпийски игри, извършени през 1896 година.

Дубай (Обединени арабски емирства)

Зората на Дубай стартира с откриването на петролни залежи през 1966 година и би трябвало да се каже, че това става с помощта на сполучливото ръководство на шейх Рашид ибн Саид ал-Мактум. Буквално в продължение на няколко десетилетия бедстващото населено място се трансформира в най-богатият град в света.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР