Големите бели акули могат да живеят почти толкова дълго, колкото

...
Големите бели акули могат да живеят почти толкова дълго, колкото
Коментари Харесай

Големите бели акули живеят много по-дълго, отколкото се е смятало

Големите бели акули могат да живеят съвсем толкоз дълго, колкото хората – 70 години и повече – доста по-дълго, в сравнение с учените смятаха преди.

„ Големите бели акули в северозападния Атлантик са доста по-възрастни, в сравнение с се предполагаше в предходните калкулации “, съгласно които най-възрастните акули от типа са на към 23 години, споделя съавтора на проучването, Ли Линг Хамади, студент по океанография в Океанографския институт в Масачузетс.

Откритието повдига въпроса дали свръххищниците не съзряват по-бавно, в сравнение с се е считало. Ако е по този начин, това може да значи, че акулите са по-уязвими към свръхриболова.

Възрастта на акулите

Да се пресметна възрастта на огромна бяла акула не е лесна работа. Учените нормално гледат зъбите и гръбначната конструкция на скелета, с цел да изчислят възрастта. Понеже тези елементи от тялото порастват непрекъснато, те натрупват пластове материя, която се демонстрира като светли и тъмни кръгове, сходно на кръговете при дърветата.

По-рано, учените са считали, че всеки кръг дава отговор на една година от живота на акулата, което се оказва неправилно.

Вместо това, Хамади и нейните сътрудници решили да се възползват от обстоятелството, че след проби на атомни бомби през 50-те и 60-те години са се отделили огромни количества карбон-14, радиоактивен изотоп, вид на въглерода с повече неутрони от преобладаващата му форма. Този карбон-14 е попаднал от атмосферата в океана и е всмукан от морските животни с течение на времето, а в този момент служи като маркер.

Екипът е анализирал радиовъглерода от гръбнака на четири женски и четири мъжки огромни бели акули, хванати в Атлантическия океан сред 1967г и 2000г.

„ Ядрените опити ни дават времеви маркер, с който да определим от по кое време са тези пластове тъкан. “ – изяснява Хамади.

Преброявайки пръстените преди и след този маркер, създателите съумели да дефинират възрастта на акулите. Екипът е разкрил, че кръговете при дребните до междинни огромни акули дават отговор на една година всеки. След това обаче, има смяна в това какъв брой постоянно се появяват тези кръгове и те стават толкоз тънки, че са мъчно различими.

По-дълъг живот

Невероятно, само че най-голямата мъжка бяла акула се оказала на 73 години, а най-голямата женска – на 40 години. Засега, учените към момента не могат да дефинират дали има разлика в продължителността на живота при мъжките и женските.

Това изобретение демонстрира, че акулите може да имат витален цикъл, сходен на този при хората. Ако се окаже по този начин, тогава значи морските хищници съзряват по-бавно, също като хората. Това значи, че акулите, които са оповестени за уязвим тип, имат потребност от повече време, с цел да се възпроизвеждат и да усилват популацията си, а свръхриболовът се оказва по-сериозен проблем, в сравнение с се е считало до момента.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР