Жените с рак на гърдата често се радват на няколко

...
Жените с рак на гърдата често се радват на няколко
Коментари Харесай

Клетките на рака на гърдата се дегизират като неврони, за да достигат до мозъка

Жените с рак на гърдата постоянно се радват на няколко години ремисия, само че по-късно научават тежката вест, че са развили тумори в мозъка. Вече започваме да разбираме малко повече за това по какъв начин клетките на рака на гърдата съумяват да се разпространят незабележимо в мозъка: те се показват за неврони и вземат от енергийните им ресурси.

Повечето тумори в мозъка произлизат от други органи. Разбирането за това по какъв начин туморите се популяризират и оцеляват в мозъка е значимо, тъй като смъртността при хората с метастази в мозъка е доста огромна – към 80%.

Рахул Джандиал, неврохирург в раковия център „ City of Hope “ в Калифорния е желал да открие по какъв начин клетките на рака на гърдата минават кръвно-мозъчната преграда и заобикалят на имунната система.

„ Ако по случайност ракова клетка премине от кръвта в мозъка, по какъв начин оцелява в изцяло нова, непозната среда? “ – се запитал Джандиал. Той и неговият екип се чудели дали раковите кафези не употребяват ресурсите към тях – невротрансмитери и химикали в мозъка – с цел да оцеляват.

За да тестват тази доктрина, те взели проби от метастазирал в мозъка рак на гърдата от няколко дами. След това сравнили проявата на протеини, участващи в откриването и абсорбирането на GABA – невротрансмитер, който невроните трансформират в сила – в тези кафези с това, което се случва при неметастазиралите кафези на рака на гърдата.

Опитът посочил, че раковите кафези, взети от мозъка, работят като рецептори за GABA и в тях се откриват други съставки, които трансформират GABA в сила. По този метод, метастазиралите туморни кафези се показват за неврони. Подобно нещо не е следено при неметастазиралите кафези на рака на гърдата.

„ Идеята, че метастазиралите кафези могат да одобряват нова идентичност, предпазваща ги от защитните механизми на тялото, е доста вълнуваща и приказва, че раковите кафези са доста по-гъвкави, в сравнение с сме считали. “ – споделя Елън Карпентър, невроучен от Калифорнийския университет. „ Това е голям пробив в проучването на рака на гърдата. “

Но с цел да разберем изцяло този механизъм, който и други типове рак може да употребяват, с цел да доближават до мозъка, би трябвало да се работи още в тази тенденция. Джандиал се надява резултатите да доведат до нови химиотерапии, основани на медикаменти за рак на мозъка или невродегенеративни болести, или да ни оказват помощ да открием нови медикаменти против тумори, разпространяващи се в мозъка.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР