Представете си свят, в който повече да не е нужно

...
Представете си свят, в който повече да не е нужно
Коментари Харесай

Революционна технология превръща водорасли в петрол

Представете си свят, в който повече да не е нужно да копаем за петрол, а вместо това си го отглеждаме. Звучи ли ви като фикция? Благодарение на революционен нов развой, създаден от учените към министерството на енергетиката на Съединени американски щати, водорасли към този момент могат да бъдат трансформирани в нефт за по-малко от час.

Суровият материал от водорасли, който наподобява на слуз, е примес със наличие на водорасли 10-20% от тежестта, а останалото е вода. Слузестата примес се прекарва по тръби в съд под високо налягане, където се загрява до 348°C. Налягане от към 206 бара поддържа сместа в течно положение. Типично за държавните планове, останалата част от процеса е строго секретна.

Около час по-късно, слузта, останала след отделянето на водата е не друго, а нефт.

„ Можем да пречистим този недопечен нефт и да го превърнем в течен въглеводород, който да замести газта, дизела и керосина, които в този момент произвеждаме от петрола. “ – изяснява Дъглас Елиът от министерството.

Това е пробив, който може да промени света. В бъдеще бихме могли да зареждаме колите си с водорасли. Вече няма да има взаимозависимост от вноса на нефт. Страховете от изчерпването на петрола и покачването на цената му също ще отпаднат.

Процесът употребява задачите водорасли, затова има доста преимущество с това, че няма потребност да извлича липидите от тях. Още повече, при изсушаването не се изразходва никаква сила.

С други думи, нужната сила за процеса е доста по-малка в сравнение с при останалите технологии. Учените са се научили и по какъв начин изцяло да разделят водата от петрола, без да употребяват химикали, което също понижава цената.

Вероятно единственото огромно затруднение, преди всеобщото нахлуване на тази технология, е да се измисли метод за развъждане на задоволително водорасли, тъй че дейно да могат да заместят петрола.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР