Като начало, пояснявам, под Европа, разбирайте Европейския съюз. Покрай вече

...
Като начало, пояснявам, под Европа, разбирайте Европейския съюз. Покрай вече
Коментари Харесай

„Нова храна“ – какво значи това за Европа и за нас? Доц. д-р Данаил Таков

Като начало, разяснявам, под Европа, разбирайте Европейския съюз. Покрай към този момент утвърдените 4 типа инсекти за използването им като храна в Европейски Съюз, респективно и у нас, се завихри същинска „ стихия “, а точно – Защо се случва това? Бих желал да дам, повече изясненост за механизмите на деяние в Европейски Съюз, засягащи тематиката – нови храни и някои основни уточнения по отношение на политиката на съюза в тази посока.

Какво е нова храна?

Новата храна се дефинира като храна, която не е била употребявана в забележителна степен в Европейски Съюз преди май 1997г. (когато влиза в действие първото законодателство за новите храни). Това може да бъде новоразработена, новаторска храна или храна, създадена посредством нови технологии и индустриални процеси, както и храна, обичайно употребявана отвън Европейски Съюз, да вземем за пример: плодове, зеленчуци, сокове, инсекти. В тази връзка е създаден е нов азбучник на храните, в който са изброени артикули от растителен и скотски генезис, и други субстанции. За установяване на критерия „ доста ползване преди 15 май 1997г. “ се употребява напътствието „ човешко ползване в забележителна степен “, оповестено от Европейската комисия.

Какво е настоящото законодателство във връзка с новите храни? Основни промени.

От 1 януари 2018г. е в действие новият Регламент (ЕС) 2015/2283 по отношение на новите храни. Той анулира и заменя Регламент (ЕО) № 258/97 и Регламент (ЕО) № 1852/2001. Съгласно новия правилник новите храни подлежат на по-проста, по-ясна и по-ефективна процедура за разрешаване, изцяло централизирана на равнище Европейски Съюз. Регламентът за новите храни има за цел да усъвършенства изискванията, тъй че предприятията да могат по-лесно да доставят нови и новаторски храни на пазара на Европейски Съюз, като в същото време поддържат високо равнище на сигурност на храните за европейските консуматори. Той ще предложи на европейските консуматори изгодата от по-широк избор от храни.

 

Какви са изискванията за утвърждение? Безопасност.

pixabay

Операторите в хранително-вкусовата индустрия, преди да пуснат нова храна на пазара на Европейски Съюз, би трябвало първо да подадат до Комисията онлайн заявление за позволение. Едва откакто Комисията е обработила заявление и е приела акт за осъществяване, който позволява стартирането на пазара на нова храна и актуализира листата на Съюза, нова храна може да бъде пусната на пазара на Европейски Съюз. Новите храни би трябвало да бъдат подложени на единна оценка на сигурността, преди да могат да бъдат пуснати на пазара в Европейски Съюз. Новите храни не би трябвало да съставляват риск за потребителя и не би трябвало да бъдат подвеждащи. Освен това те не би трябвало да се разграничават от стандартните храни и питателните съставки, които са предопределени да заменят, по подобен метод, че естествената им консумация да докара до хранителни дефицити за потребителя.

Изясняване на статуса на новата храна

Операторът в хранителната индустрия дава отговор за инспекцията дали храната, която ще бъде пусната на пазара, е нова храна. За да се обясни положението на новите храни, се предлага да се направи информация със листата на Съюза (Регламент за осъществяване (ЕС) 2017/2470 като променена консолидирана версия), както и с Каталога на новите храни на Европейската комисия. Каталогът на новите храни на Европейската комисия дава информация за статуса на новите храни на храни и съставки. От 01 януари 2018 година съществува описът на Съюза, позитивен лист, в който са изброени всички утвърдени нови храни. Ако нова храна към този момент е включена в листата на Съюза, тя може да бъде пусната на пазара при съблюдаване на изискванията за приложимост и спецификациите. Друга помощ за изясняване на статуса на нова храна са немските описи на веществата („ Deutschen Stofflisten “), които имат за цел да обезпечат обзор на използването на растения, гъби и водорасли в храните. В случай на съществуваща неустановеност по отношение на това дали храната е неразрешена нова храна, стопанският индивид в хранителната индустрия може да се съветва с способния орган на държавата-членка, в която евентуално новата храна първо би трябвало да бъде пусната на пазара (= процедура на консултация според член 4 от Регламент за новите храни (ЕС) 2015/2283). В Австрия , да вземем за пример, способният орган е Федералното министерство на обществените въпроси, опазването на здравето, грижите и отбраната на потребителите (BMSGPK). За установяване на статуса би трябвало да бъде предоставена съответната информация. За тази цел са избрани процедурни стъпки за консултация, както и спомагателни условия за информацията, която би трябвало да бъде предоставена (Регламент за осъществяване (ЕС) 2018/456). За България способният орган е БАБХ ( Агенцията по сигурност на храните ) .

Разрешение за нова храна

Ако новата храна не е включена в листата на Съюза, би трябвало да се показа позволение до Европейската комисия в сходство с член 10 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за новите храни. При тази нова процедура държавите-членки са единствено осведомени, оценката и разрешението са отговорност на Комисията и EFSA ( Европейската организация по сигурност на храните ). EFSA разгласява документ с насоки за кандидатстване и надзорен лист за претендента. По този метод производителят показва на Комисията, нужните документи, както е несъмнено в Регламент за осъществяване (ЕС) 2017/2469 за установяване на административни и научни условия за заявките според член 10.

Уведомление за обичайната храна от трети страни

Има улеснен пазарен достъп до Европейски Съюз за обичайни храни от трети страни. Нужно е обаче да се потвърди безвредна история на приложимост на дадена храна от най-малко 25 години отвън Европейски Съюз. Но това се отнася единствено за растения, животни, микроорганизми, гъби, водорасли и клетъчни и тъканни култури. Ако няма възражения против известието на обичайна храна, тя се вписва в листата на Съюза с акт за осъществяване. В случай на опасения за сигурността е допустима процедура за позволение с по-кратки периоди (член 16). EFSA също разгласява насоки за нотифициране на обичайни храни от трети страни. Процедурата за нотифициране на обичайната храна е регламентирана в Регламент за осъществяване (ЕС) 2017/2468.

Текущите заявки за позволение за нова храна, както и за обичайната храна от трети страни биват прегле ж дани в Европейската комисия. Между 1997г. и 2014г. е имало към 170 заявки за позволение в целия Европейски Съюз (7-10 заявки годишно). Досега към 90 нови храни са били позволени за приложимост.

Разрешените нови храни включват артикули, обичайно употребявани в страни отвън Европейски Съюз, като семена от чиа (с високо наличие на омега-3 мастни киселини) и храни, създадени благодарение на най-новите софтуерни нововъведения, като топлинно обработени млечни артикули, ферментирали с Bacteroides xylanisolvens (DSM 23964). Други образци включват „ salatrim “ нискоенергийна лой, богато на DHA ( докозахексаенова мастна киселина ) масло от микроводорасли, плодов сок под високо налягане (който е образец за храна, получена от нови индустриални процеси). говежди лактоферин (многофункционален протеин от фамилията на трансферините) , дестилат от ферментирал черен фасул, масло от семена на Buglossoides arvensis – едногодишно тревисто растение, дестилат от хитозан от гъбите Agaricus bisporus и Aspergillus niger , масло, извлечено от калмари, фосфолипиди от яйчен жълтък, изсушени микроводорасли на типа Tetraselmis chuii , дрождени бета-глюкани и други Тук може да откриете първичния и обновените описи с добавените през годините нови храни в Европейски Съюз:

https://food.ec.europa.eu/safety/novel-food/authorisations/union-list-novel-foods_en

Какво е ситуацията с насекомите като в храна в подтекста на тези регулации?

Насекомите към този момент се употребяват необятно по света. В Европейски Съюз насекомите попадат в определението за нова храна като хранителни съставки, изолирани от животни. Части от инсекти (като крайници, крила, глава и т.н.) също попадат в това определение. Новото законодателство разяснява, че и цели животни, като цели инсекти, в случай че не са употребявани в забележителна степен от хората в Европейски Съюз преди 15 май 1997 година, те също попадат в определението за нова храна. В предходна моя публикация ( Насекомите като храна за европееца – подготвени ли сме за това? ) , в детайли преглеждам въпроса с утвърдените инсекти – критерии, предварителна оценка, спецификации за утвърждение, приложение на насекомите в хранителни артикули.

Могат ли държавите-членки да утвърждават или не разрешават нови храни без значение от Европейски Съюз?

Не. Регламентът за новите храни дефинира хармонизирани ограничения за разрешаване на нови храни, което значи, че откакто даден хранителен артикул бъде утвърден за търговия в Европейски Съюз, той може да се продава във всяка държава-членка на Европейски Съюз. Въпреки това, държава-членка на Европейски Съюз може да спре или краткотрайно да ограничи стартирането на пазара и използването на всяка нова храна, в случай че счита, че съставлява заплаха за здравето според защитните разпореждания на Общия закон за храните. Органите на страната членка би трябвало да осведомят Комисията, която по-късно организира следствие на защитната мярка на страната членка на Европейски Съюз. Ако се откри, че дадена храна съставлява риск за потребителите, Комисията може неотложно да спре разрешението й за търговия в Европейски Съюз.

Защо Комисията преразгледа законодателството за новите храни?

 

Настоящите правила датират от съвсем 20 години. Оттогава софтуерното развиване и научните препоръки са се развили доста. Следователно, с цел да се понижи настоящата дълготрайност (средно 3 години и половина) на процедурата по разрешаване, разпоредбите на Европейски Съюз трябваше да бъдат обновени. Предишна проверка беше препоръчана от Комисията през 2008 година, само че не можа да бъде реализирано съглашение сред Съвета и Европейския парламент. Новите правила се ползват две години от датата на влизане в действие на новия правилник (края на 2017г.) или от 2020г. Целта на новия правилник е да направи процедурата за разрешаване на нови храни по-проста, по-бърза и по-ефикасна, тъй че новаторската храна, която е безвредна за консумация, да може да бъде пусната на пазара по-бързо. Освен това наредбите за отбрана на данните ще спомогнат за отбраната на ползите на фирмите, които създават нови, новаторски артикули, и следва да спомогнат за поощряване на нововъведенията в хранителния бранш.

създател: доцент Данаил Таков (ИБЕИ–БАН)

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР