Китай изстреля първата си лунна сонда в понеделник, което ще

...
Китай изстреля първата си лунна сонда в понеделник, което ще
Коментари Харесай

Китай изстреля първата си сонда към Луната

Китай изстреля първата си лунна сонда в понеделник, което ще я направи третата нация – след Съединени американски щати и Съветския съюз – кацнала на Луната.

Сондата Chang’e-3 излетя с ракета Long March 3B в провинция Съчуан и се чака да се приземи на лунната повърхнина в средата на месеца.

Новата задача се случва единствено десетилетие, откакто страната изпрати своят първи астронавт в космоса. За разлика от задачите на Съединени американски щати и Съветския съюз обаче, Chang’e-3 ще може да изследва повърхността авансово, с цел да дефинира безвредно място за кацане.

Експертите споделят, че най-вероятното място за кацане е кратерът Sinus Iridum, именуван още Залива на дъгите. През 2010г, предходна задача на Китай направи фотоси на кратера, до момента в който търсеше подобаващи места за сондата.

При кацане, галактическият транспортен съд ще пусне Jade Rabbit (Yutu на китайски) – шестколесен лунен роувър с четири камери и два механични крайници, които могат да изкопават проби от почвата. Името на робота е определено посредством обществена анкета и идва от белия заек на китайската богиня на Луната Chang’e. Бавният роувър ще обикаля лунната повърхнина най-малко три месеца.

В Съединени американски щати, учените се тормозят, че китайската задача може да попречва изследването на НАСА на прашната лунна среда. Кацането на Chang’e-3 евентуално ще сътвори прашен облак, който може да повлияе на резултатите от проучванията на LADEE апарата на НАСА.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР