Цветница е - един от най-светлите християнски празници! Седмица преди

...
Цветница е - един от най-светлите християнски празници! Седмица преди
Коментари Харесай

България посрещна един от най-светлите християнски празници - Цветница

Цветница е - един от най-светлите християнски празници! Седмица преди Великден православният свят чества посрещането на Исус Христос в Йерусалим с палмови клончета. беше отслужена във всички храмове в страната. Раздават се осветени върбови клончета, които хората отнасят в домовете си за благословение и като знак на насладата от празника.



Пълни храмове с усмихнати и щастливи хора в цялата страна. Почти през целия ден се виеха дълги опашки, а хората търпеливо изчакваха, с цел да си вземат върбови клончета за здраве и благословение. Именно те символизират палмовите, с които Божият Син е бил посрещнат в Йерусалим.



А храмовете в цялата страна бяха по-светли от всеки път - поради стотиците запалени свещи, само че и поради вярата, която блестеше в очите на хората и всички бяха в храма поради вярата в Господ.



Снимки: Българска телеграфна агенция и БГНЕС

Всяка запалена свещ е молитва, изпратена към Господ. Всяко прекръстване - вяра за нейното сбъдване.

" Има специфична атмосфера в храма, която прави празника още по-специален. "

" Молим се за здраве и повече български деца. Пожелаваме повече примирение, мисля, че това доста ни липсва. Да сме по-добри, да се отнасяме с схващане към близък и да си прощаваме. "

" Желая на всички доста здраве, доста добрина, тъй като надълбоко имам вяра, че положителното ще избави всички нас, душите ни, ще избави България. "

" Здраве, благополучие, доста благополучие и в тези сложни времена единение, на първо място единение на целия български народ. "

Помолил се е и Александър:

" - За какво се помоли ти като възпламени свещичка?
- За Отца и Сина.
- Какво си пожелаваш на днешния ден?
- Да карам колело. "

След запалената свещ и съкровената молитва хората изчакваха на опашка, с цел да си вземат върбова клонка.



" Всяка година си взимаме върбова клонка, която си закачаме или на вратата у дома или до икона. Вярваме, че ни носи здраве през цялата година. "



" Поздравяваме всички с този празник, който е в действителност доста значим за християните. Това е най-тържественият миг от земния живот на Господ Исус Христос преди той да отиде на съд, на премеждия, на кръстна гибел и на заравяне преди славното му възкресение от мъртвите ", сподели в проповедта си Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Българската православна черква.



От на следващия ден стартира Страстната седмица - седмицата на Христовите премеждия, която ще приключи с разпятието и Възкресението на Спасителя.

" Но той претърпя всичко това. Смири се и то се смири до гибел кръстна, поради човешкия жанр, без никаква виновност, поради нас индивидите ", акцентира митрополит Григорий.

Последната седмица на Великия пост е за примирение и размисъл и във всичко, което вършим, да бъдем водени от вярата във Възкресението.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР