Европейската космическа сонда Розета се събуди от тригодишен сън за

...
Европейската космическа сонда Розета се събуди от тригодишен сън за
Коментари Харесай

Космическата сонда Розета се събуди след 3-годишен сън и е готова за безпрецедентни подвизи

Европейската галактическа сонда Розета се разсъни от тригодишен сън за началото на невиждана задача, при която ще обиколи комета и ще пусне специфичен уред за приземяване на повърхността й.

Алармата на борда на Розета я е събудила в 5 часа сутринта северноамериканско източно време, само че на галактическия уред са му били нужни седем часа, с цел да загрее и да изпрати известие към Земята.

Розета, намираща се на към 800 милиона километра от Земята е наоколо до орбитата на Юпитер и е толкоз надалеч, че радиосигналите, пътуващи със скоростта на светлината, идват при нас с 45-минутно забавяне.

„ Нашият преследвач на комети е още веднъж с нас “ – сподели Алваро Гименес, който управлява научните проучвания към Европейската галактическа организация.

Мисията даже се възползва от своя Twitter акаунт, @ESA_Rosetta, малко откакто Розета се разсъни. Публикува в мрежата известието „ Здравей, свят! “ на 23 европейски езика.

Розета, която носи на борда 100-колограмовия уред Фило, беше спряна през последните 3 години, с цел да се пести силата й. Целта й в този момент е да доближи кометата с диаметър 4км, наречена 67P/Чуримов-Герасименко, което ще стане през август.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР