Кометата ISON стана видима за невъоръженото око в нощното небе,

...
Кометата ISON стана видима за невъоръженото око в нощното небе,
Коментари Харесай

Забележителен портрет на Кометата на века

Кометата ISON стана забележима за невъоръженото око в нощното небе, откакто внезапно усили яркостта си предходната седмица. Един телескоп в Европейската южна обсерватория (ESO) е съумял да снима в незабравим подробност кометата и нейната опашка.

Уникалният взор към ISON е бил вероятен с помощта на 60-сантиметровия телескоп TRAPPIST. Той е основан да засича и характеризира планети, обикалящи други звезди, само че е също толкоз кадърен и да снима обекти близки до дома, изключително комети, преминаващи през нашата слънчева система.

Телескопът е следил ISON от средата на октомври и благодарение на разнообразни филтри е съумял да събере скъпа информация за газовете, изпускани от кометата

С доближаването на ISON към Слънцето, слънчевата сила я загрява, което води до внезапно размразяване на ледовете във вътрешността й. Кометата, която съгласно учените минава за първи път през вътрешността на слънчевата система след  зараждането си в Облака на Оорт, ще се приближи оптимално до Слънцето на 28 ноември. Тогава тя ще е единствено на 1.2 милиона километра от повърхността на звездата.

Засега кометата резервира структурната си целокупност, само че това може да се промени във всеки миг. Ако тя се поддаде на жегата от Слънцето, може да се раздели на фрагменти.

Дали ISON в действителност ще стане Кометата на века, както някои я назовават? Ще би трябвало да премине през огнено тестване и да премине през далечната страна на Слънцето, преди да разберем.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР