Сушени домати на фурна: изпитана рецепта Идеалните сушени домати са

...
Сушени домати на фурна: изпитана рецепта Идеалните сушени домати са
Коментари Харесай

Сушени домати на фурна: страхотен вкус и аромат

Сушени домати на фурна: изпитана рецепта

Идеалните сушени домати са тези, които за няколко дни са били под палещите лъчи на слънцето. Заради незадоволителната повърхност за сушене, концепцията за подготвяне на италианския деликатес би трябвало да бъде приспособена към изискванията на кухнята.

Предлагаме ви изпитана рецепта за интензивен развой на сушене на доматите. Благодарение на няколко трика и обичаната фурна, за малко време можете да се насладите на прелестния усет на този деликатес!

За да ускорите процеса на сушене, отстранете сока и семките. Те могат да се употребяват за подготвяне на доматен сос. Важно е, също, да изберете верния вид домати.

Съвет! Имайте поради, че при сушене тежестта и размерът на зеленчуците понижават няколко пъти. Следователно, от 1 кг пресни домати ще остане към буркан от 200-250 гр.

Необходими съставки:
домати – 1,5 кг
италиански подправки – 3-4 супени лъжици
чесън 10 скилидки – 1/2 чаша
зехтин
сол – 1 супена лъжица
розмарин на усет

Приготвяне:
Измийте, подсушете, нарежете на половина или на четвъртинки доматите. С помощта на чаена лъжичка извадете вътрешната сочна част.

Покрийте тавата с хартия за печене и леко я намажете с масло.

Поставете доматите с отрязаната част надолу. Посолете, защото солта способства за бързото изпаряване на влагата. Поръсете доматите с италиански подправки.

Поставете тавата в авансово загрята фурна на 200-220 градуса за 30 минути. Включете вентилатора, в случай че няма такава функционалност, отворете вратата.

Намалете температурата на 140 градуса и продължете да сушите още 1,5 часа на отворена врата. Междувременно нарежете чесъна на ситно и сгорещете растителното масло.

Наредете доматите, чесъна и стръкчетата розмарин компактно в стерилизиран изсъхнал буркан. Залейте доматите с горещото масло, затворете, увийте с забрадка и оставете да изстине изцяло. Съхранявайте в хладилника.

Вижте още: Тази примес с чесън ще избави реколтата ви от вредители

Ако не планирате да съхранявате доматите за дълго време, сложете няколко кубчета сирене. Сиренето ще поеме ароматите на чесъна, доматите и подправките и ще се трансформира във апетитен деликатес! Можете да консумирате още на идващия ден.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР