Стоматолозите сигнализират, че и догодина възрастните хора няма да получат

...
Стоматолозите сигнализират, че и догодина възрастните хора няма да получат
Коментари Харесай

Стотици хиляди не живеят пълноценно, защото нямат пари за протези

Стоматолозите алармират, че и следващата година възрастните хора няма да получат безвъзмездни зъбни протези по Здравната каса.

Стотици хиляди сега не могат да живеят пълноценно, тъй като нямат пари за протеза.

Българският зъболекарски съюз пресмята, че Касата би трябвало да отпусне в допълнение близо 43 милиона лв., които сега не са включени в проектобюджета.

Да се грижим за зъбите си на млади години, с цел да ни служат на старини. Това е правилото, който зъболекарите изясняват на младежите.

За възрастните Касата заплаща единствено за вадене на зъб или пломба, само че не и за протези.

Преди 2 месеца 86-годишният Иван Петров от Мездра отишъл да си поръча, само че стоматологът му обяснил, че не е по Каса. Мъжът споделя, че е дал 200 лева, половината си пенсия, за протеза.

Стоматолозите постоянно стават очевидци на тази алтернатива.

„ Средностатистическият пенсионер, в случай че би трябвало да си разреши комплект протези, значи би трябвало да остане без храна през месеца”, изяснява стоматологът доктор Мариана Момчева.

Проектобюджетът на Касата планува 156 милиона лв. за дентална помощ. Зъболекарският съюз пресмята, че парите са колкото предходната година и не включат протези.

--> „ Това не е разумно! Защото да нямаш зъби – нито можеш да се усмихваш, нито можеш да приказваш, нито можеш да дъвчеш”, разяснява доктор Николай Шарков, от Български зъболекарски съюз.

Разпределението на парите за здраве ще се разисква още до приемането му.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР