Общото събрание на ООН гласува в четвъртък за установяване на

...
Общото събрание на ООН гласува в четвъртък за установяване на
Коментари Харесай

ООН ще установи ден за памет на геноцида в Сребреница въпреки съпротивата на Сърбия

Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава в четвъртък за определяне на годишен ден в памет на геноцида в Сребреница от 1995 година, макар гневната опозиция на босненските сърби и Сърбия.

Резолюцията, написана от Германия и Руанда – страни, синоним на геноцид през 20-ти век – получи 84 гласа „ за “, 19 „ срещу “ и 68 „ въздържал се “ и прави 11 юли „ Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница “.

" Тази резолюция има за цел да насърчи помиряването, в сегашното и за бъдещето “, сподели посланикът на Германия в Организация на обединените нации Анте Леендерце.

Преди гласуването сръбският президент Александър Вучич предизвести Общото заседание, че този ход „ единствено ще отвори остарели рани и това ще сътвори цялостен политически безпорядък. "

Но той сподели, че не отхвърля убийствата в Сребреница, добавяйки, че прекланя глава пред всички жертви на спора в Босна. "

Съдът на Организация на обединените нации удостовери присъдата на някогашния боен пълководец на босненските сърби Ратко Младич по обвинявания във военни...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР