Здраве, мир, благоденствие и повече деца - това е пожелал

...
Здраве, мир, благоденствие и повече деца - това е пожелал
Коментари Харесай

Ето какво е пожелал папа Франциск на българите

Здраве, мир, благополучие и повече деца - това е поискал на нас българите папа Франциск, който одобри през днешния ден на визита във Ватикана българска делегация, водена от президента Румен Радев във връзка утрешния празник 24 май.

Държавният глава посети и знакови за България места в Рим и уважи делото на светите братя Кирил и Методий.

През 1980 година папа Йоан Павел Втори афишира светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. От години по традиция българска държавна делегация е на визита при Светия отец във връзка 24 май.

Тази заран президентът и формалната делегация бяха посрещнати в Апостолическия замък във Ватикана. Държавният глава беседва с папа Франциск " на четири очи "
Двамата са разискали прекратяването на войната в Украйна и в Ивицата Газа:

" Това изисква осъзнаване, изисква доста разсъдък. Изразих позиция тъкмо като неговата - че е време за разсъдък, време е в действителност да заложим на дипломацията. Видяхме, че единствено с стопански и с военни средства не може да бъде реализиран мир ".

Папа Франциск е отправил доброжелание към българите:

" Папа Франциск постоянно се е отнасял с най-топли усеща към България и към нашия народ. И през днешния ден той ни пожела доста здраве, мир и благополучие, пожела повече деца да имаме - на фона на всеобщото застаряване в цяла Европа. И също по този начин изрази благопожелание да се грижим повече и за възрастните хора ".

Президентът е подарил на папа Франциск истинска икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на XIX век, дело на зографи от Софийската иконописна школа.

Българската делегация посети и базиликата " Сан Клементе " в Рим. Западно и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи Божествена света литургия в централния олтар на храма, където се пази парченце от мощите на свети Кирил Философ и където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език, откакто папа Адриан Втори благославя писмеността и книгите.

В базиликата " Сан Клементе " се намира гробът на Свети Кирил, споделя отец Иван: " Само ние българите, това е наша извънредно привилегия, може да правим свещенодействие и цялостна Света литургия върху централния олтар на всички места, където са служили светите братя ".

В двора на базиликата прозвуча и български фолклор:

" Усещането е необикновено, това е съвършенство " ; " И сме щастливи, че сме тук на този ден " ; " За нас е прекарване, прочувствено " ;

" 24 май - това е нашата писменост, нашето слово, нашето минало, нашето бъдеще, нашата душа, нашето сърце, нашата горделивост ", споделиха българи, които бяха в храма.

Българската делегация посети и базиликата " Санта Мария Маджоре ", където през IX век папа Адриан Втори благославя писмеността на светите братя Кирил и Методий.

Новият президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова също беше призната през днешния ден от папата. Нейните визити в базиликата " Сан Клементе " и в " Санта Мария Маджоре " обаче са планувани за на следващия ден.

Натоварените графици на президента Радев и президентката Силяновска-Давкова са повода те да не се срещнат в Рим:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР