Резолюцията, изготвена от Германия и Руанда - две страни, белязани

...
Резолюцията, изготвена от Германия и Руанда - две страни, белязани
Коментари Харесай

Въпреки гнева на Белград: ООН обяви ден за възпоменение на геноцида в Сребреница

Резолюцията, направена от Германия и Руанда - две страни, белязани от други случаи на геноцид през 20-ти век, беше гласувана с 84 гласа " за ", в това число България, 19 - " срещу ", в това число Русия и Китай, и 68 - " въздържал се ". От страните членки на Европейския съюз срещу беше единствено Унгария, а Гърция и Словакия се въздържаха.

С текста по самодейност на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на всеобщото изтребване на 8000 босненски мюсюлмани от армията на босненските сърби и възхвалата на военнопрестъпниците.

На 11 юли 1995 година мюсюлманският анклав Сребреница е високомерен от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани - мъже и момчета, намиращи се в анклава, разгласен за зона за сигурност от Организация на обединените нации.

Лидерите на сръбската част от Босна и Херцеговина, Република Сръбска, и Сърбия уверено се опълчиха на резолюцията, която съгласно тях ще хвърли групова виновност върху сърбите.  Не ги успокои даже поправката в текста по самодейност на Черна гора, че виновността може да бъде само лична. Според държавното управление на Черна гора това е спомагателен принос за районното помиряване и положителните връзки сред сърби, босненски мюсюлмани и всички други нации на Балканите.

Президентът на Република Сръбска в Босна Милорад Додик преди вота през днешния ден се закани, че в случай че резолюцията бъде призната, в границите на месец ще предложи на управляващите в Сараево и на страните по Дейтънското спокойно съглашение контракт за спокойно раздробяване на Босна и Херцеговина.

Сръбският препрезидент Александър Вучич, който дойде преди няколко дни в Ню Йорк, също съобщи, че ще се " бори с цялата си мощ и цялото си сърце против приемането на резолюцията ". Днес по обед звъняха камбаните на всички православни църкви в Сърбия.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР