Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница.

...
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница.
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюцията за геноцида в Сребреница. Тя получи 84 гласа „ за “, 19 от страните бяха „ срещу “, а 68 се въздържаха. България и всички балкански страни, като се изключи Гърция, поддържаха резолюцията. Страната ни е съинициатор на документа, отбелязва БГНЕС.

През юли 1995 година в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от военачалник Ратко Младич и Радован Караджич, избиха единствено за няколко дни над 9000 души. До през днешния ден са открити телата на над 8000 от тях. Те са заровени в местността Поточари край Сребреница.

Клането се счита за най-тежкото единично безчовечие в Европа след Втората международна война.

Преди гласуването Вучич предизвести Общата асамблея, че този ход „ просто ще отвори остарели рани и това ще докара до цялостен политически безпорядък “. Той обаче съобщи, че не отхвърля убийствата в Сребреница, и добави, че прекланя глава пред всички жертви на спора в Босна.

„ Тази резолюция има за цел да насърчи помиряването в сегашното и за в бъдеще “, съобщи посланикът на Германия в Организация на обединените нации Антие Лендерце.

Дипломатът уточни, че против резолюцията са били отправени „ подправени обвинявания “ и акцентира, че тя не е ориентирана против Сърбия.

Църковни камбани огласиха цяла Сърбия в символ на митинг. Сръбската православна черква съобщи, че се надява жестът да сплоти сърбите в „ молебствия, успокоение, взаимна взаимност и неотстъпчивост в правенето на положително, макар погрешните и несправедливи обвинявания, пред които е изправена в Организация на обединените нации “.

Датата 11 юли беше одобрена като „ Международен ден в памет на геноцида в Сребреница “.

В допълнение към оповестяването дневно за възпоменание, резолюцията осъжда всяко отказване на геноцида и приканва страните членки на Организация на обединените нации да запазят откритите обстоятелства.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР