Според ново изследване, в което са анализирани милиони измервания на

...
Според ново изследване, в което са анализирани милиони измервания на
Коментари Харесай

Нивата на подпочвените води бързо намаляват в целия свят

Според ново проучване, в което са оценени милиони измервания на равнището на подпочвените води от 170 000 кладенеца допълнително от 40 страни, в доста елементи на света се следи бързо привършване на подземните водни ресурси, на които милиарди хора разчитат за пиянство, напояване и други потребности.

Според участващите откриватели това е първото изследване, което дава обща визия за това какво се случва с равнищата на подпочвените води в международен мащаб, и ще помогне на учените да схванат по-добре какво е въздействието на хората върху този скъп под земята запас – както посредством несъразмерна приложимост, по този начин и индиректно посредством промени във преваляванията, свързани с изменението на климата.

Подземните води, съдържащи се в пукнатини и пори в пропускливи скални тела, известни като водоносни пластове, са избавителен пояс за хората, изключително в елементи на света, където преваляванията и повърхностните води са нищожни, като да вземем за пример Северозападна Индия и югозападната част на Съединени американски щати. Намаляването им може да затрудни достъпа им до прясна вода за пиянство или за напояване на култури, а води и до срутване на земни маси.

" Това изследване беше подбудено от любознание. Искахме да разберем по-добре положението на подпочвените води в международен мащаб, като се облегнем на милиони измервания ", споделя съавторът на проучването Дебра Перон, доцент в програмата за екологични проучвания на University of California, в прессъобщение, оповестено в списание Nature.

Авторите са открили, че равнищата на подземните води са намалели сред 2000 и 2022 година в 71% от 1693 водоносни системи, като в 36%, или 617, от тях равнищата са се понижавали с повече от 0,1 метра годишно.

Водоносният небосвод Аской-Сопламо в Испания е с най-бърз ритъм на спад съгласно изследваните данни - междинен спад от 2,95 метра годишно, споделя съавторът на проучването Скот Ясечко, доцент в Bren School of Environmental Science and Management към University of California, като добавя, че няколко водоносни системи в Иран също са измежду тези с най-бърз ритъм на понижаване на подпочвените води.

Екипът не е съумял да събере данни от огромна част от Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия поради липса на мониторинг, само че съгласно Ясечко изследването включва страните, в които се прави най-голямо изпомпване на подземни води в световен мащаб.

Добрите образци

Докладът показва и някои позитивни образци в Банкок, Аризона и Ню Мексико, където подземните води са почнали да се възвръщат след интервенции за по-добро контролиране на водоползването или пренасочване на водата за попълване на изчерпаните водоносни пластове.

" Бях впечатлен от умните тактики, които са били приложени в деяние за справяне с изчерпването на подземните води на няколко места, макар че тези положителни вести са доста редки ", разяснява Ясечко пред CNN.

За да разбере дали спадът, следен през XXI век, се форсира, екипът изследва и данни за равнищата на подземните води за интервала 1980-2000 година за 542 от водоносните пластове. По този метод той открива, че през първите две десетилетия на XXI в. спадът на равнищата на подземните води се форсира за 30% от водоносните хоризонти, като изпреварва този, регистриран сред 1980 и 2000 година

" Тези случаи на ускорение на спада на равнищата на подземните води са повече от два пъти по-разпространени, в сравнение с би могло да се чака от инцидентни съмнения при липса на систематични трендове в двата интервала от време ", се отбелязва в изследването.

Доналд Джон Макалистър, хидролог в Британската геоложка работа, който не е взел участие в проучването, счита, че това е в действителност " впечатляващ " набор от данни, макар някои пропуски.

" Мисля, че е заслужено да се каже, че такава световна компилация на данни за подземните води не е правена, сигурно в подобен мащаб, най-малко доколкото ми е известно ", споделя той. " Подземните води са извънредно значим запас, само че едно от провокациите е, че защото не можем да ги забележим, казусът остава отвън полезрението на множеството хора. Трябва непрекъснато да бием тъпана пред политиците - че имаме този запас, за който би трябвало да се грижим и който можем да използваме за създаване на резистентност и адаптиране към изменението на климата. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР