Думите ни обединяват. Начинът, по който говорим един на друг,

...
Думите ни обединяват. Начинът, по който говорим един на друг,
Коментари Харесай

Министър Тодоров напомни: Деца, които не могат да четат, когато пораснат, се превръщат във възрастни, които не могат да мислят

„ Думите ни сплотяват. Начинът, по който приказваме един на различен, може да ни сплотява, може да ни накара да изпитваме един към различен, по кое време – обич, по кое време – нещо друго. Думите са и методът, по който можем да се разбираме един с различен. А къде можем да намерим най-интересните думи? В книгите! “

Това сподели министърът на културата Найден Тодоров по време на днешното разкриване на Пролетния панаир на книгата и на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи в парка пред Националния замък на културата. Той показа, че негов другар му е припомнил мисъл, която е „ красива единствено когато не е вярна “ : „ Деца, които не могат да четат, когато пораснат, се трансформират във възрастни, които не могат да мислят “ .

„ Ето по тази причина би трябвало да четем, ето по тази причина би трябвало да учим и нашите деца да четат! “, безапелационен бе министър Тодоров и пожела на гостите на панаира да идват тук в идващите 10 дни и в никакъв случай да не си потеглят без книга .

„ Книгите са това, което ни дава вяра, книгите са нашата памет за историята. Ако я нямаше писмеността, в случай че ги нямаше книгите, ние нямаше да знаем личната си история, нямаше да знаем какво вършим и щяхме да позволяваме едни и същи неточности непрестанно още веднъж и още веднъж “ , сподели още министър Тодоров.

В края на изявлението си той напомни превода на актуален български език на текстовия вид на българската писменост: „ Помни буквите, учи да приказваш! Добре е да живееш крепко на земята! Защото, както хората мислите, наша е тя опора! Изричай словото твърдо! Нагоре всеки ден да летиш! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти, мъж, ти, младеж, вие, хора! Човече! С разум и с разсъдък! Във вярна посока и с ясно схващане върви! Напред! Слава! “.

„ Мисля, че със своята писменост Кирил и Методий са споделили всичко, което ние би трябвало да знаем, с цел да вървим напред. Избягвайте червея и летете високо! “ – с тези думи министър Найден Тодоров пожела триумф на Пролетния панаир на книгата .

Сред формалните лица на откриването бяха още зам.-кметът на София по направление „ Култура, обучение, спорт и юношески действия “ Яна Генова , ръководителят на непрекъснатата комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие на Столичния общински съвет Мирослав Боршош , Антония Пенчева , ръководител на Съюза на преводачите, изпълнителният шеф на фондация „ Глобални библиотеки – България “ Спаска Тарандова , доцент доктор Милена Ангелова , гл. секретар на Асоциация на индустриалния капитал в България и други В откриването участваха и шефът на Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи Искра Джанабетска , както и Десислава Алексиева , ръководител на УС на Асоциация „ Българска книга “.

Традиционният Пролетен панаир на книгата, проведен от Асоциация „ Българска книга “ стартира през днешния ден, а от 27 май стартира и Софийският интернационален книжовен фестивал за деца и младежи . Панаирът е ситуиран в градинката пред НДК, където над 140 издателства показват определени заглавия на повърхност от над 1500 квадратни метра. Пролетният панаир на книгата ще продължи до 2 юни, а гостите му могат да се насладят на повече от 110 културни събития , в това число 40 на особено обособената сцена на Културната стратегия на Панаира. Министерството на културата е сътрудник на Пролетния панаир на книгата.

Осмото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи ще се организира обичайно от 27 май до 1 юни , в парка пред НДК в границите на Пролетния панаир на книгата. Тазгодишното мото на фестивала е „ Книгата – премеждие до безкрайност “. Фестивалът се осъществя с поддръжката на Министерството на културата и Министерството на образованието на Република България и е част от Календара на културните събития на Столична община. Всички събития са с вход свободен. Програмата можете да видите –.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР