Според Европейската комисия трябва да се направи екологична оценка на

...
Според Европейската комисия трябва да се направи екологична оценка на
Коментари Харесай

Брюксел обявил, че промененият план за Пирин подлежи на екооценка

Според Европейската комисия би трябвало да се направи екологична оценка на желанието на екоминистерството да промени проекта за ръководство на Националния парк " Пирин ", с цел да удовлетвори на капиталовите планове на концесионера на ски зоната " Банско ". Това оповестиха от екокоалицията " За да остане природа в България " в петък, цитирайки писмо от Брюксел до Асоциацията на парковете в България, изпратено в отговор на въпроси.

Природозащитниците, които са срещу готвените промени, показват, че в писмото от Еврокомисията пишело, че държавното управление би трябвало да подсигурява, че всеки проект или активност, които може да засегне зона от Натура 2000, каквато зона е Национален парк " Пирин ", наложително се подлага на оценка за влияние върху околната среда.

Предлаганата за утвърждение в Министерския съвет актуализация на проекта за Пирин бе подложена на публично разискване, като мненията се одобряваха до 22 декември. Заради тази смяна държавното управление на два пъти отсрочва и гласуването на корекцията на концесионния контракт с компанията " Юлен " за използването на част от територията на парка " Пирин ".

Исканията на вицепремиера Валери Симеонов, който е съпредседател на съдружния сътрудник на ГЕРБ – " Обединените патриоти ", са двата документа да бъдат утвърдени още на идващото – последно за 2017 година, съвещание на кабинета, планувано за 28 декември – четвъртък. Заради второто отсрочване на гласуването на ски концесията Симеонов разгласи, че е бил " направен " от премиера Бойко Борисов и че не желае да го вижда.

От " За да остане природа в България " оповестиха, че в екоминистерството са предадени над 1000 мнения по актуализацията на проекта на парка. По информация на Mediapool служителите във ведомството ще работят по празниците, с цел да ги систематизират и приготвят и двете промени за гласоподаване в Министерския съвет. В авансово оповестения дневен ред на съвещанието на 28 декември такива точки липсват, само че е допустимо да се внесат и в самия ден и евентуално тъкмо това ще направи Министерството на околната среда и водите.

Според екокоалицията екоминистърът Нено Димов, Валери Симеонов и министърът на защитата Красимир Каракачанов натискат държавното управление да одобри промените, отказвайки да се съобразят със задължението за екооценка.

" Подобно деяние би било умишлено тъпчене на европейското законодателство и ще докара до ответната реакция - процедура против България за нарушаване на правото на Европейски Съюз. А това е впечатляващо слаб метод да се започва българското европредседателство ", пишат в мнението си природозащитниците.

Те цитират част от писмото на Европейска комисия, че " държавите-членки също по този начин би трябвало да подсигуряват и че всеки проект или активност, които могат да обиден тези места се подлагат на съответната оценка за влияние в сходство с наредбите на Европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на проекти за разширение на туристическите действия ".

Природозащитниците осведомят, че Европейска комисия е напомнила, че при положение на нарушаване на директивите институцията " не би се поколебала да стартира процедура за нарушаване ".

От министерството на околната среда обявиха, че те не са водили сходна преписка с Европейска комисия и нямат информация за цитираното писмо.

Коалиция " За да остане природа в България " пита също по този начин министър Нено Димо дали е не запомнил за съществуването на тези европейските наставления или умишлено приготвя погазването им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР