Решението на новите македонски власти да не използват конституционното име

...
Решението на новите македонски власти да не използват конституционното име
Коментари Харесай

Герапетритис: Членството на РСМ в ЕС е немислимо без Преспанското споразумение

„ Решението на новите македонски управляващи да не употребяват конституционното име на страната във вътрешния обществен дискурс е жестоко нарушаване на Преспанския контракт. “

Това съобщи гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис.

" Присъединяването на Северна Македония към Европейски Съюз ще бъде " немислимо и недопустимо ", в случай че тя не съблюдава " напълно и абсолютно " интернационалното право, в това число съглашението за името с Гърция ", акцентира той.

Герапетритис сподели, че новото управление на Северна Македония " систематично и упорито е решило да не употребява " Северна " в общественото пространство. Дипломатът акцентира, че " зачитането на интернационалното право и интернационалните съглашения е в основата на интернационалния мир и сигурност и не значи изборното му използване ".

Министърът добави, че Гърция постоянно е била жизненоважна мощ за интеграцията на страните от Западните Балкани в европейското семейство.

На 23 юни Християн Мицкоски съобщи, че " прилагателното Северна " е срамно.

„ Ще кажа срамното прилагателно преди клетвата, тъй като персонално на мен ми припомня за позора, който нанесохте на моята татковина, моето семейство и моите неродени внуци и тези след тях. И ще направя всичко, до момента в който съм жив - политически и като човек, всичко по силите си да поправя тази неправда. За страдание в този миг съм безпомощен и ще би трябвало да капитулирам. За страдание това е част от закона и конституцията, които би трябвало да съблюдавам като началник на държавното управление. “ - сподели северномакедонският министър председател преди гласуването на новото държавно управление на страната. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР