Тъй като температурите и влажността навън се повишават, това, което

...
Тъй като температурите и влажността навън се повишават, това, което
Коментари Харесай

Какво причиняват екстремните горещини на тялото ни

Тъй като температурите и влажността на открито се покачват, това, което се случва вътре в човешкото тяло, може да се трансформира в борба на живот или гибел, решена единствено от няколко градуса.

Критичната рискова точка навън за заболяване и гибел от безмилостната горещина е с няколко градуса по-ниска, в сравнение с смятаха специалистите, споделят откриватели, които слагат хора в горещи кутии, с цел да видят какво ще се случи с тях.

Тъй като огромна част от Съединените щати, Мексико, Индия и Близкия изток страдат от горещи талази, влошени от породените от индивида промени в климата, няколко лекари, физиолози и други специалисти обясниха на Асошиейтед прес какво се случва с човешкото тяло при такава горещина.

Вътрешната температура на тялото неподвижен нормално е към 98,6 градуса по Фаренхайт (37 градуса по Целзий).

Това е единствено на 7 градуса (4 по Целзий) от злополука под формата на топлинен удар, сподели Оли Джей, професор в университета в Сидни в Австралия, където управлява лабораторията по термоергономия.

Д-р Нийл Ганди, шеф по незабавна медицина в методистката болница в Хюстън, сподели, че по време на горещи талази всеки, който пристигна с температура от 102 (38.8 градуса по Целзий) или по-висока и няма явен източник на зараза, ще бъде проучен за топлинно безсилие или по-тежък топлинен удар.

„ Рутинно ще виждаме температури в сърцевината над 104, 105 (40 и над 40 градуса по Целзий) градуса по време на някои от топлинните епизоди “, сподели Ганди. Още една-три степен и подобен пациент е с висок риск от гибел, сподели той. Как топлината убива
Топлината убива по три съществени метода, сподели Джей. Обичайният първи обвинен е топлинният удар - сериозно повишение на телесната температура, което предизвиква отвод на органи.

Когато вътрешната телесна температура стане прекомерно висока, тялото пренасочва кръвния поток към кожата, с цел да се охлади, сподели Джей. Но това отклонява кръвта и кислорода надалеч от стомаха и червата и може да разреши на токсините, нормално лимитирани в региона на червата, да навлязат в кръвообращението.

„ Това провокира каскада от резултати “, сподели Джей. „ Тромби, множествена органна непълнота и в последна сметка гибел. “
Но по-големият палач при топлината е напрежението върху сърцето, изключително при хора със сърдечно-съдови болести, сподели Джей.

Отново стартира с прилив на кръв към кожата, с цел да помогне за отделянето на топлината. Това води до спад на кръвното налягане. Сърцето реагира, като се пробва да изпомпва повече кръв, с цел да ви защищити от пристъп.

„ Искате сърцето да прави доста повече работа, в сравнение с нормално би трябвало да прави “, сподели Джей. За някой със сърдечно заболяване „ това е като да тичаш за рейс със скъсано сухожилие. Нещо ще откаже.

Третият главен метод е рисковата дехидратация. Докато хората се потят, те губят течности до степен, която може съществено да стресира бъбреците, сподели Джей.

Много хора може да не осъзнават заплахата си, сподели Ганди от Хюстън.

Дехидратацията може да прогресира до потрес, причинявайки прекъсване на органите заради липса на кръв, О2 и хранителни субстанции, което води до гърчове и гибел, сподели доктор Рене Салас, професор по публично здраве в Харвардския университет и доктор в незабавното поделение в Масачузетската обща болница.

„ Дехидратацията може да бъде доста рискова и даже смъртоносна за всички, в случай че се утежни задоволително – само че е изключително рискова за тези със болести и на избрани медикаменти “, сподели Салас.

Дехидратацията също понижава притока на кръв и усилва сърдечните проблеми, сподели Джей.
Топлината въздейства и на мозъка. Това може да докара до комплициране или проблеми с мисленето, декларират няколко лекари.

„ Един от първите признаци, че имате проблеми с жегата, е, в случай че се объркате “, сподели Крис Еби, професор по публично здраве и климат от университета във Вашингтон. И става по-голям проблем с напредването на възрастта на хората.

Едно от класическите избрания за топлинен удар е телесна температура от 104 (40 градуса по Целзий) градуса „ в комбиниране с когнитивна дисфункция “, сподели професорът по физиология от Пенсилванския държавен университет У. Лари Кени.

Някои учени употребяват комплицирано премерване на външната температура, наречено температура по влажен термометър, което взема поради влажността, слънчевата радиация и вятъра. В предишното се смяташе, че отчитането на влажен термометър от 95 по Фаренхайт (35 по Целзий) е точката, в която тялото стартира да има проблеми, сподели Кени, който също ръководи лаборатория за гореща кутия и е направил близо 600 теста с доброволци.

Неговите проби демонстрират, че рисковата точка на влажен термометър е по-близо до 87 (30,5 по Целзий). Това е цифра, която стартира да се появява в Близкия изток, сподели той.

И това е единствено за млади здрави хора. За по-възрастните хора рисковата точка е влажна температура от 82 (28 градуса по Целзий), сподели той.

„ Влажните горещи талази убиват доста повече хора от сухите горещи талази “, сподели Кени.

Когато Кени тества млади и остарели хора на суха топлота, младите доброволци можеха да действат до 125,6 градуса (52 градуса по Целзий), до момента в който възрастните хора трябваше да спрат при 109,4 (43 градуса по Целзий). „ Влажността въздейства върху способността на потта да се изпарява “, сподели Джей.

Топлинният удар е незабавен случай и медицинските служащи се пробват да охладят жертвата в границите на 30 минути, сподели Салас.

Най-добрият метод: потапяне в студена вода, компреси с лед в подмишниците и слабините или намокрена със студена вода постеля.

„ Ние го назоваваме (топлинния удар) тихият палач, тъй като образно не протича трагично “, сподели Джей. „ Коварно е. Скрито е. “
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР