Специалисти твърдят, че местната храна е най-полезна за нашето тяло.

...
Специалисти твърдят, че местната храна е най-полезна за нашето тяло.
Коментари Харесай

Български суперхрани, които заместват вносните

Специалисти настояват, че локалната храна е най-полезна за нашето тяло. Защото тъкмо тя съдържа тези детайли, от които се нуждае локалното население. А кои са те, зависи от климата, географския релеф, състава на почвата, водата и така нататък

Затова мнозина избират да употребяват храни, присъщи за нашите ширини, освен с цел да предизвикват българското произвеждане, ами и тъй като считат, че към тях са по-приспособени. Затова организмът усвоява потребните им субстанции по-лесно, в сравнение с тези във вносните артикули, които идват от другия завършек на света.

Ути Бъчваров да вземем за пример е от тези хора, които избират да не прекаляват с киноата, годжи берито и по този начин нататък, тъй като в дълготраен проект те не са потвърдили своята сходност с нашия нгенетичен код. Още повече, има доста български храни, които могат сполучливо да заместят всеки един от модерните суперпродукти. Просото да вземем за пример е новата киноа, а шипката има повече витамин C от годжи берито.

Те, несъмнено, не виреят единствено в България. Някои се срещат в цяла Европа, даже в Азия. Важното обаче е, че са познати на народа ни от епохи и са култивирани на българска земя. Кои са те, вижте по-нататък.

Шипка вместо  годжи бери

Годжи берито удължава живота, скъпо е, а качествено мъчно се намира – единствено в профилираните биомагазини. Да, но не – това е илюзия, тъй като годжи бери пораства сводобно в природата и в някои региони на България. Няма по какъв начин да не сте го виждали – храстите с дребни червени плодчета край пътя или в гората. Това е то – годжи бери. Но у нас по-често му споделяме мерджан. Много наподобява на шипката. Оказва се – освен външно.

Да, годжи берито може и да съдържа повече фибри, калий и омега-3, само че шипката несъмнено го “удря в земята ” по количество на витамин C. С 20 мг на 100 г плод, годжи берито безпорно губи борбата с шипката и нейните 200 мг на 100 година

В плодовете на шипката се съдържат и съвсем всички останали витамини — Р, В, Е, К, както и каротин. Затова растението оказва помощ при доста разнообразни положения – анемия, маточни кръвотечения, камъни в пикочните пътища, атеросклероза, лекува разнообразни инфекции, скарлатина, пневмония и така нататък И по този начин несъмнено превъзхожда годжи берито. Плодовете ѝ се ядат най-вече сушени. От тях се подготвя чай, а маслото от шипка подмладява кожата и изглажда бръчките.

Нар вместо акай бери

Малки лилави плодчета, сходни на боровинки, само че с размера на дребни череши – по този начин наподобява акай берито, което постоянно се употребява за декорация на десерти по някои изискани заведения за хранене. Продава се скъпо и в онлайн магазините за суперхрани. Расте в Бразилия, само че сполучливо може да се размени с различен мощен антиоксидант, който обаче вирее без проблеми в България – нарът.

Диетолози и лекари споделят, че постоянният банкет на прясно изцеден сок от нар може да спре развиването на атеросклерозата, тъй като 30 мл сок от нар съдържа 3 пъти повече антиоксиданти от същото количество алено вино. Неслучайно нарът е част от арабската, тибетската, и несъмнено, българската национална медицина. Едно време го употребявали при лекуване на тресчица, туберколоза, кашлица, скорбут, бъбречна рецесия и така нататък поради противовъзпалителното, антисептично, диуретично и обезболяващо деяние.

И в случай че всичко това не ви стига, учени споделят и още, че една чаша сок от нар се равнява на едно хапче виагра.

Бакла вместо едамаме

Повечето хора назовават едамаме самото зърно, само че това в действителност е име на ядене, което се подготвя от него. Малките зелени бобчета, които в последно време постоянно намираме в модерните салати, са семената на вид японска соя. Шушулките обаче, които наподобяват на тези на граха, са груби и не се ядат. Освен хрупкави и вкусни зелените бобчета на японската соя са богати на фибри и се предлагат при диети и проблеми с щитовидната жлеза.

За същото оказва помощ и баклата. Освен това при нея се ядат и семената, и шушулките. Баклата съдържа доста белтъчини, което я прави и добър сурогат на месото, витамини, минерали, целулоза – все съставки, които има и в едамамето.

Освен това тя има и спомагателен резултат – зарежда тялото с сила и даже се предлага като сурогат на кафето. Заради тонизиращото ѝ деяние, не се предлага потреблението на бакла след 17,00 ч – изключително при хора с проблеми със съня.

Тученица, коприва  и левурда  вместо спирулина

В България мнозина считат тученицата за бурен. Плевел, но какъв брой да е бурен, откакто съдържа 3 пъти повече омега-3 мастни киселини от рибата и 7-8 пъти повече витамин C от цитрусите?

Тученицата оказва помощ за възстановяване на зрението, цери диабет, защищава от инфаркти, от рак и по тази причина в доста страни е култивирана и се продава по-скъпо и от гроздето. Има я съвсем във всеки селски двор – пораства непрестанно, популяризира се сама, по тази причина постоянно става храна за кокошките. Няма неприятно – нали след това ние ядем яйцата. Но е добре да се знае, че тученицата е пълноценна храна и за хората. Има безчет предписания, в които се употребява вместо лапад и спанак, само че най-полезна е сурова – на салата, подправена на усет. А като споменахме лапада – той също е една от българските суперхрани. Лечители го назовават протеиновият крал, тъй като може да замести даже месото в менюто.

Изследване на български учени през 1948 година открива, че сокът от леворда има мощно антимикробно деяние. Освен това той смъква холестерола, уголемява кръвоносните съдове, защищава от сърдечносъдови болести. Левурдата е по този начин нареченият див чесън или мечи лук. Отлична добавка към всяко ядене с пролетни зелении – киселец, коприва, лапад, че и тученица. Листата ѝ са съвсем като тези на момината сълза, само че е доста значимо да не се объркат с нея, тъй като тези на красивото цвете са отровни.

Копривата също е мощно средство за предотвратяване от болести. Съдържа десетки потребни хранителни субстанции и витамини, по тази причина всеобщо участва в рецептите на Ванга, на Петър Димков и в националната медицина като цяло.

Всяко едно от трите растения може да съперничи с водораслото спирулина. Тя съдържа калий, желязо, магнезий, цинк, манган – все детайли, които има и в тях. Освен това спирулината на прахуляк има извънредно противен усет, а с една копривена супа или салата от сочна тученица може да си доставите същинско гастрономическо наслаждение. Предлага се и спирулина на таблетки – 300 броя по 500 мг са над 30 лева

Просо  вместо  киноа

Освен че е пет пъти по-евтино, просото съдържа съвсем същото количество фибри и белтъчини колкото има и в киноата. Само че тя пораства най-вече в Андите, а то се среща всеобщо по нашите ширини.

Въпреки че за родината на просото се смята Индия, то е сполучливо култивирано и в доста други региони на света, в това число и в България – от най-малко хиляда години.

Зрънцата на просото съдържат повече силиций от всички житни култури, само че би трябвало да се ядат белени, тъй като по този начин потребните субстанции се усвояват по-лесно от организма.

Всичко това прави просото освен идеална храна за птички, ами и за хора. Неслучайно то е значима част от персоналната диета на Анджелина Джоли – даже тя го предпочела пред киноата.

Петмез от грозде и черници вместо кленов сироп 

Петмез може да се направи и от други плодове, богати на захар, само че този от грозде е най-полезен. И най-сладък. Затова чудесно замества вносния – най-вече канадски, кленов сироп.

В гроздето се съдържат доста органични киселини – ябълчна, винена, лимонена, янтарна, фосфорна, които подтикват обмяната на веществата в организма, по тази причина гроздето и петмезът се предлагат при запек, при липсва на вкус, чернодробни и жлъчни възпаления. Препоръчва се и при високо кръвно, подагра, атеросклероза и след инфаркт.

Петмезът съставлява изварен до втвърдяване, гъст и мрачен сироп. Прави се и от захарно цвекло – тогава се назовава меласа и може да замести захарта. Но по-здравословни са петмезите от грозде, сини сливи, рожкови или черници. Последният тип се предлага и от доктор Георги Гайдурков. Според китайските митове черниците са ключът към дълголетието. Лекували всичко от зъбобол през диабет до бъбречна непълнота. Можели да върнат зрението на слепец. В България черницата се среща всеобщо – най-вече саморасли дръвчета около реки, край шосето или по горите на по-ниска надморска височина.

Рожкови  вместо стевия

Стевията също се отглежда култивирана тук-там в България, само че рожковите се срещат по-често. Сушените шушулки на дървото са се стривали за подсладител доста преди да се появят захарната тръстика и цвекло. Освен качествата му на здравословен кулинарен артикул, античните цивилизации са разкрили и свойството на рожкова да лекува. Още в Древен Египет са смесвали шушулки на рожков с овесена каша, мед и восък против диария, а през I век Дискоридис написа, че рожковът работи добре за облекчение на болки в стомаха и проблеми с храносмилането. Днес е известно също, че растението оказва помощ при гадене, повръщане и стомашно разстройство.

За стевията също се изписаха доста суперлативи през последните години. Билката в действителност съдържа куп потребни субстанции, само че в последно време се появиха теории, че може да има токсично и канцерогенно деяние. Затова стевията е неразрешена за потребление в някои страни.

Пчелен прашец вместо корен от мака

Перуанският женшен, или коренът от мака, който се продава на прахуляк, е една от най-модерните хранителни добавки в биомагазините през днешния ден. Казват, че по този начин покачва физическата устойчивост, че можел да замести даже нездравословните анаболни стероиди. Полезен е за всички органи, лекува хроничната отмалялост, даже хормоналния дисбаланс, тъй като е богат на калий, калций, йод, магнезий и така нататък

А пчелният прашец съдържа тези и безусловно всички останали потребни за организма химични детайли, витамини и минерали. Затова той несъмнено прехъзхожда маката по потребно деяние. В него има повече аминокиселини, в сравнение с в сиренето и яйцата, повече протеини, в сравнение с в месото.

Също не е доста на ниска цена, тъй като на пчелата ѝ би трябвало към месец целодневна работа, с цел да събере количество за една чаена лъжичка. Такава е целесъобразната дневна доза за банкет при възрастен човек.

И маката, и прашецът може да се прибавят към здравословни шейкове или да се одобряват ежедневно със утринната закуска.

Мила Попова, 24 часа

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР