Два хора ще вземат участие в концерта по повод 24

...
Два хора ще вземат участие в концерта по повод 24
Коментари Харесай

Пъстър Пловдив: Хоровите празници в Стария град продължават с концерт на 24 май

Два хора ще вземат присъединяване в концерта във връзка 24 май в Градска художествена изложба на ул. „ Съборна “ от 18.00 часа. Той е част от цикъла „ Хорови празници в Стария град “ , проведен от Камерен хор „ Иван Спасов “ във връзка няколко празника- Възкресение Христово, Ден на славянската книжовност и просвета, Международния ден на музиката и Ден на християнското семейство.

Хорови празници в Стария град. Снимка Община Пловдив

Гост в деня на славянската книжовност и просвета ще бъде Вокален отбор „ Езерец “ при НЧ „ Н. Вапцаров-1866″–Благоевград . Той е основан от диригента и композитор Илиян Юручки през 2002 година, след дипломирането му в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив в класа по диригентство на проф. Василка Спасова. В ансамбъла вземат участие както професионални, по този начин и непрофесионални артисти.

В техния репертоар участват аранжименти на национални песни , както от класиците – основатели на този род – Филип Кутев, Кирил Стефанов, Иван Вълев, Стефан Мутафчиев, по този начин и от млади композитори с новаторски взор върху музиката за национален хор. Вокален отбор „ Езерец “ извършва и достоверни мостри, неповторими както за България, по този начин и за света, като песни „ на ацане “, „ песни на високо “, „ Неделински двуглас “ и други Те показват и елементи от ритуали – женитба, лазаруване и други

Освен в Благоевград и страната, ансамбълът реализира турнета в Италия, Унгария, Полша, Англия, Турция и Македония . Два пъти е печелил първа премия в категория „ Фолклорни хорове “ на Международния хоров фестивал „ Черноморски звуци “ – Балчик. Два пъти е награждаван от Съюза на българските композитори за най-хубава интерпретация на ария от актуален български създател /2016 и 2018 г./ През 2021 година получават премия за принос в съхраняването на българския дух.

Камерен хор „ Иван Спасов “ има зад тила си богата история. Създаден е през 1979г. от Никола Липов като Пловдивски юношески камерен хор. През 1999г. получава правото да носи името на една от най-забележителните персони в новата културна история на България – Иван Спасов. Редовно взе участие в влиятелни национални и интернационалните фестивали и състезания.

Носител е на голям брой награди и оценки . Осъществил е концертни турнета в съвсем цяла Европа. Репертоарът на хора е доста разнороден и включва композиции от ІХ до ХХІ век в разнообразни стилове и жанрове. От 2000г. диригент на хора е Гергана Люцканова- Петрова, а негов хормайстор от 1999г. е Росица Димова.

Хоровите празници в Стария град се реализират с поддръжката на Община Пловдив и са част от Културния календар на града.

„ Грийнпийс “: Рестартирането на Запорожката АЕЦ е нуклеарна опасност за Европа

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР