На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена. Това

...
На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена. Това
Коментари Харесай

Много имена празнуват имен ден днес

  На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена. Това е денят на игрите по огън (нестинарството).

През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който вкарва християнството като публична вяра във Византия.
Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. 

Тези паметни събития се считат за най-важните в историята на християнската черква и по тази причина императорът и майка му са канонизирани за светци. Имен ден честват Константин, Елена, Костадин, Костадинка. Царуването на император Константин е едно от най-важните в историята, тъй като при него християнската религия, така дълго преследвана, станала господстваща в обширната му империя.

Името Константин в превод от гръцки език значи непрекъснат и толерантен, а името Елена - светлина, зарево, ореол, а също и годеница.

Обреди и обичаи
В чест на св. Константин и майка му св. Елена дамите пекат обредни курбани - в случай че някой от родата е прекарал тежка болест или приключение. Мъжете, които си харесат младоженка на 21 май, са късметлии - съпругите им ще са отлични домакини и ще им раждат синове.

21 май е обвързван и с Дионисиевите мистерии, които почитат възраждането на природата, огнените танци на нестинарите, магическите пророчества и лечебна мощ.

Датата на църковния празник съответствува с тогавашния античен фетиш към слънцето по нашите земи. Легендите описват, че Константин е снажният момък, който нито за момент не се поколебал да влезе в огъня в името на Бог и той го избрал за собствен асистент, за да убеди всеки, който е прегрешил да играе върху огнена жарава. Според преданията на друга легенда, първата нестинарка е изкупила греховете на жителите в село Българи, което било затворено и те се женили между тях, като белезите върху децата били доказателство за техните провинения.
Още от незапомнени времена нашите предшественици са знаели, че огънят има магическа мощ и пречиства освен предметите, минали през него, само че и неверните души. Народните поверия гласят, че който прескача огъня ще бъде здрав през цялата година. Нестинарите, обаче, влизат боси в огнената жарава, с цел да изиграят своя обреден танц, вярвайки, че светците ги покровителстват, до момента в който са в огъня и им проправят път през него, с цел да не изгорят босите им крайници. Затова те държат в ръцете си икона на двамата светци Константин и Елена.

В чест на огнените настойници, дамите вършат обредни курбани, изключително, в случай че в фамилията им има болен човек или са претърпяли тежък интервал.

Мъжете, които си харесат младоженка на този ден се смятат за огромни късметлии, защото тя ще бъде отлична стопанка и ще ги подари със синове.
Името Константин в превод от гръцки език значи непрекъснат и толерантен, а името Елена - светлина, зарево, ореол, а също и годеница.

Според националните вярвания на този ден строго е неразрешена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че " Еленка и Костадин носят градушката в чувал ".

Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, непокътнати и до момента в някои региони на Странджа, само че съвсем единствено като атракция.

Празникът стартира няколко дни преди деня на Св. св. Константин и Елена със събиране на средства за общ курбан, а също с разчистване и коригиране на изворите и кладенците на селата.

На площадите авансово е приготвена огромна клада от няколко товара дърва. Вечерта те се възпламеняват, а всички се събират към кладата и слушат ритъма на ритуалния барабан, по-късно - и хороводните мелодии, предопределени за обреда.

Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а отпред се носят иконите на Св. св. Константин и Елена.

В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са дами. Те са сякаш в несвяст, в захлас. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги резервира от огъня. В това положение нестинарите от време на време изричат оракулски думи, гадаят бъдещето или поддържат връзка с умрели предшественици. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.

След нестинарските игри всички се събират на общата софра с приготвения курбан.

На 21 май имен ден честват: Константин, Елена, Елка, Еленко,Лена, Ленка, Ленко, Еленица, Костадин, Костадинка, Къна, Куна, Коста, Кочо, Койчо, Деница, Динко, Стоянка, Стоян, Светла, Светлана, Стойо, Траяна.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР