Спаси София публикува видео на ремонтираната настилка пред Народното събрание,

...
Спаси София публикува видео на ремонтираната настилка пред Народното събрание,
Коментари Харесай

Спаси София пусна видео от скандалния ремонт на жълтите павета

" Спаси София " разгласява видео на ремонтираната настилка пред Народното събрание, на която се вижда следващо некачествено осъществяване на строителна активност, само че този път и заличаване на същинско културно завещание.



" Криви фуги, накълцани, счупени и непочистени павета и камари пясък - по този начин ще наподобява най-централният площад на София. Най-лошото е, че дребното останали жълти павета се режат, с цел да могат строителите да запълнят некадърните фуги и по този начин ремонтът на историческата настилка в действителност я унищожава. ", споделят от организацията на Борис Бонев и напомнят, че ремонтът коства 24 млн. лв..

Според тях неуспехът на ремонта е заложен още в заданието към строителя.

" Предстои постоянният репертоар: оправдания, ще се направи ремонт на ремонта,... само че най-после постоянно е едно и също. Парите са усвоени, обстановката е по-зле от преди ремонта, а Фандъкова нищо не знае! И по този начин до идващия ремонт за милиони... или до локалните избори. ", не престават от " Спаси София ".

" Паветата се пренареждат и почистват ", изясни при започване на август пред bTV инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет по строителството в Столичната община. По неговите думи общината разполага с задоволително истински павета, които да подменят счупените “. Вместо да съблюдават стандартите на редене обаче, строителите са работили с под ръка материал и прословутата българска досетливост, която позволяла от право паве да се направи ъглова взаимозависимост.

Жълтите павета са създадени при започване на предишния век, като за изработката им е ангажирано е профилирано дружество в Австро-Унгария. Дълго време информацията за тях е нищожна, като даже се ражда легендата, че са подарък за сватбата на Фердинанд Сакскобургготски с Мария Луиза.

Едва през 1960 година след сведения на унгарския професор Вашарахой Болдижар, се схваща, че жълтите керамични павета се създават от варовика “мергел ”, прочут в Унгария под името “марга ”, който се намира в мина край Будапеща.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР