Партиите от 49-тото НС Vs. изказването на президента Радев за

...
Партиите от 49-тото НС Vs. изказването на президента Радев за
Коментари Харесай

Партиите от 49-тото НС Vs. изказването на президента Радев за Украйна


Партиите от 49-тото Народно събрание Vs. изявлението на президента Радев за Украйна. Как парламентарно показаните партии реагираха
на думите на президента?
България няма да участва по никакъв метод с военнослужещи на територията на Украйна, оповестиха от Министерството на защитата. Темата още веднъж влезе в дневния ред след визитата на президента Румен Радев в Унгария и последвалите
политически реакции,
предава . Полемиката към вероятно присъединяване на натовски войски породи след изявление на френския държавен глава Еманюел Макрон, който разгласи, че въпросът може да се разисква, в случай че Русия пробие фронтовата линия и Киев
насочи такова искане.
В събота Радев и унгарският му сътрудник Тамаш Шуйок се оповестиха срещу изпращане на войски в Украйна. И двамата настояха за намирането на дипломатически инструменти за преустановяване на войната.
„ Трябва час по-скоро да
се намерят дипломатически инструменти за нейното преустановяване. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от страни членки на НАТО ”, акцентира държавният ни глава. Думите на президента провокираха реакциите на парламентарно показаните партии.
Рано сутринта коментар пристигна
от председателя на Движение за права и свободи. В писмена позиция Делян Пеевски атакува президента и дефинира като неприемливо и безконтролно президентът да плаши хората с неистинен заплахи за присъединяване на войски на НАТО за потушаване на войната в Украйна.
ГЕРБ също разясниха
тематиката. „ Ако имаше предложение, каквото и да било, за изпращане на войски в Украйна, без значение от коя страна в Европа, ние бихме били срещу. И това е изрично наше мнение “, съобщи Делян Добрев.
От ПП-ДБ нападнаха изявлението
на президента. „ В България този въпрос никога не е бил обсъждан, ние особено за Българската войска, по какъвто и да е метод, да участваме във военни дейности в Украйна. Това е едва ли не вид провокация. За следващ път българският президент показа своите благосклонности към Путин, за страдание ”, акцентира Атанас Атанасов.
От партията на Костадин Костадинов
също излязоха с позиция. В нея показват, че президентът за следващ път повтаря позицията на „ Възраждане ”, която пазят от години.
БСП настоя за изключително съвещание
на Народното събрание. „ Категорично – да не се изпраща и един боец в Украйна. Единственият метод да се реши този въпрос е ръководителят на Народното събрание да свика изключително съвещание на Народното събрание и да се вземе едно само решение – България няма да изпраща бойци в Украйна. Точка ”, съобщи Корнелия Нинова.
От „ ИТН ” резервираха безмълвие.
Реакция обаче пристигна от служебната власт. От Министерството на защитата обясниха за NOVA, че в никакъв случай до в този момент не е имало оферти за изпращане на жива мощ в Украйна и подчертаха, че решението за изпращане на български войски е в ръцете на Народното събрание.
МО: България няма да взе участие по никакъв метод с военнослужещи на територията на Украйна
България няма да взе участие по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна. Решение за присъединяване на български войски в интервенции отвън територията на страната може да вземе единствено Народното събрание.

Такова предложение в никакъв случай не е било на дневен ред. Всички начинания, свързани с подготовката на украински военнослужещи, се правят отвън територията на Украйна. Това декларират в позиция от Министерството на защитата.

От МО припомнят решение на Народното събрание от 9 декември предходната година: „ Имаме сложена задача и можем да правим подготовка на украински лица за бойни санитари – до 60 души за една година. Предвижда се в 4 групи по 15 души да бъдат подготвени още веднъж в България, а не в Украйна ”, се споделя още в позицията.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР