Снимка Булфото, архивСдружението за защита на правата на човека и

...
Снимка Булфото, архивСдружението за защита на правата на човека и
Коментари Харесай

Сдружения: Томислав Дончев да се разграничи от съпругата си или да подаде оставка

Снимка Булфото, списък

Сдружението за отбрана на правата на индивида и насърчаването на равните права на ромите " Дром ", Българският хелзинкски комитет и неправителствата организация " Ларго " желаеха оставката на вицепремиера Томислав Дончев, в случай че не се разграничи от антиромското изявление на брачната половинка му Светлана, написа dnevnik.bg.

Във вторник тя написа в персоналната си страница във " Facebook ": " Морковите за ромите са на приключване, време е за тоягата! ". По-късно беше изтрита от админите на обществената мрежа, само че беше последвана от други две, в които тя изяснява в детайли какво е имала поради с риск да не бъде добре разбрана и се извини на всеки, който се е почувствал обиден, само че не се отхвърли от думите си.

" Посочените изказвания намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те популяризират и показват като верни и законни мощно вирулентни и нездравословни стандарти и клюки, които унизяват ромската общественост и укрепват одобрената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда ", пишат в своята позиция трите организации. Те дефинират позицията на Дончева като " неприемлива в една правова и демократична страна, каквато България заявява да бъде ".

Според тях изказванията ѝ са в прорез с демократичните правила на тъждество и недопускане на дискриминация и са евентуално противоправни. Те считат, че въпросните изказвания подбуждат ненавист към етническото малцинство и проповядват приемливостта на сходно принуждение.

" Макар те да не са персонално Ваши, считаме, че поради че са отправени от Вашата брачна половинка, Вие, като заместител министър-председател, дължите обществено и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това на фона на неуспеха на актуалното държавно управление да образува сполучливи и законни политики във връзка с засегнатата от тежка беднотия част от ромската общественост в България ", се обръщат те към вицепремиера. Като спомагателен мотив за неуспеха на държавното управление за политики в тази област те показват и назначението на Валери Симеонов за ръководител на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР