Смятам, че текстът в Закона за енергетиката – чл. 36а,

...
Смятам, че текстът в Закона за енергетиката – чл. 36а,
Коментари Харесай

Манолова сравни КЕВР и банките по недосегаемост и настоя за промяна

Смятам, че текстът в Закона за енергетиката – член 36а, ал.2, съгласно който КЕВР дефинира цените на тока, парното, водата и газа, опонира на Конституцията, тъй като не може жителите да нападат тези цени. В член 120 на Конституцията е казано, че жителите имат право да нападат всеки административен акт, който ги визира . Това съобщи омбудсманът Мая Манолова.
На въпрос какво обаче ще стане при лавина от тъжби, Манолова отговори, че жалбите може да бъдат сведени до едно дело. Абсурдно е в този момент решенията за цените на КЕВР да се апелират единствено от сдруженията, които в действителност дават услугата, акцентира тя пред Нова телевизия. Омбудсманът смята, че " регулаторът постоянно подценява ползите на жителите " що се отнася до цените.
На въпрос с какво е по-различна една цена, която не се харесва, от друга – да вземем за пример цената на мобилните услуги, на бензина, на хляба, Манолова уточни, че при цените на тока, водата и газа става въпрос за " натурален монопол ". Омбудсманът не одобри възражението, че има единствено три мобилни оператора, като за нея това значи пазарна конкуренция. Трябва да има достъп до съд, който да ревизира – не споделям, че цената би трябвало да е висока или ниска, посочи Манолова. И добави, че има европейско условие жителите да могат да апелират цени при натурален монопол пред самостоятелен орган т.е. съда.
Свръхпривилегиите на банките и персоналния банкрути
Банките са единствените субекти, които могат да се снабдят с изпълнителен лист, без да има потребност нищо да потвърждават . Нещата са сходни като с решенията на КЕВР за цените на тока, водата, газа, счита Манолова, визирайки член 417 от Гражданско-процесуалния кодекс.
Тя даде образец – плащате заем, пропускате вноска или две, заемът се афишира за дължим, банката се снабдява с изпълнителен лист за общото ви обвързване. Тук е допустимо банката да не регистрира някоя вноска, уточни омбудсманът.
Трябва да има механизъм за инспекция . В Германия да вземем за пример има прелиминарен механизъм за съглашение сред банката и длъжника в такива обстановки. Иначе в този момент на три правосъдни инстанции се водят каузи за дребни суми, което не е добре нито за длъжника, нито за кредитора, счита Манолова.
Омбудсманът акцентира и на самодейността си по отношение на въвеждането на статут на " персонален банкрут " . Според статистика на неправителствена организация към 1 млн. българи не могат да обслужват свои отговорности – да вземем за пример поради болест, поради липса на работа, няма задоволително приходи.
Предложението на Манолова за персонален банкрут в действителност включва три разновидността. Първо, в случай че длъжникът има имущество или някакви приходи, въпреки и незадоволителни, тогава в съглашение с кредиторите да бъде изработен погасителен проект за идващите три години, като се заплати 50% от дължимото и му се опрости останалото. Вторият вид е длъжникът да си осребри имуществото, което има т.е. да го продаде и да се разплати за най-малко 50% от дължимото, само че за по-кратко време от три години. Най-сложната обстановка е, в случай че жителят няма нищо – тогава, сега, в който има приходи или имущество, за по-продължителен интервал от време следва да връща дължимото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР