Николай Колев вероятно е най-възрастният тв водещ в родния ефир.

...
Николай Колев вероятно е най-възрастният тв водещ в родния ефир.
Коментари Харесай

Николай Колев уволнен от БНТ заради гнусни свалки с млад техник?

Николай Колев евентуално е най-възрастният тв водещ в родния ефир. Журналистът е към този момент на достолепните 75 години, само че всеки ден е в ефира на „ Евроком ”, където води следобедното предаване „ Делници ” онлайн. Колев в действителност е и индивида с най-дълга кариера в малките екрани – в случай че се прибави и стажа му от Българска национална телевизия, излиза, че е половин век на екран, написа Хот сцена.

Телевизионната легенда пази в строга секрети персоналния си живот, въпреки че от край време се приказва под сурдинка за множеството му любови, най-вече с представители на мощния пол. Негови близки издават, че Николай Колев постоянно си е падал по красиви и стройни момчета, изключително в годините, които прекарал в държавната телевизия като водещ на хитовото за времената на социализма предаване „ Мелодия на годината ”. То се излъчва от 1968 година до първите години на демокрацията, когато е спряно не толкоз заради липса на пари, а откакто е жигосано като „ ретроградно ” и „ откъслек от комунистическата телевизия ”. По-възрастните читатели помнят добре, че „ Мелодия на годината ” съставлява конкурс за поп песни, чието жури се състои от именити текстописци, композитори, музикални критици и всевъзможен тип експерти от региона на музиката. Песента, спечелила най-вече точки става победител за месеца и получава правото да се бори за мелодия на годината. Певческата конкуренция обичайно се организира в Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов ” в остарялата столица Велико Търново.

Най-дългогодишният водещ на шоуто е именитата говорителка Инна Симеонова, а като нейни екранни сътрудници са се изявявали Миодраг Иванов, Орлин Горанов, Николай Колев и други. Именно на търновска сцена „ печеният ” представител Николай Колев прави нечовечен гаф, който коства работата му в националната медия и едвам не му докарва съществени правосъдни проблеми.

Случката се развива в средата на 80-те години. По време на генерална подготовка, Николай Колев стартира флирт с млад кадър на малкия екран – техник-кабелист. Момчето е срамежливо, преди малко пристигнало от провинцията на жълтите павета и окуражено да работи, с цел да се потвърди като експерт и да успее в кариерата. По това време телевизионните камери към момента са големи, а напредването им е мъчно. За да не се застъпи кабел и да спрат фотосите, на служба са назначавани млади експерти - стажанти, наричани „ кабелисти ”. Те подтичват след оператора по време на живия ефир и наблюдават кабелите да не се оплетат.

Един подобен красавец става уязвимост на телевизионния представител, които към този момент е съумял да построи име и престиж. Николай Колев настойчиво ухажва младока и даже му подмята „ мръснишки ” подмятания, с цел да завоюва вниманието му. За неволя, режисьор на шоуто е „ желязната лейди ” Ласка Минчева, която чува в режисьорските слушалки в апаратната какви неща подмята водещия на красивото момче. Тя в началото онемява, а по-късно побеснява. Свидетели на похотта на журналиста стават и други телевизионни служащи. Младият мъж поруменял като рак за секунди от позор, а Николай Колев траял да упорства, че нищо сходно не се е случило, накипрен в формален костюм.

Свидетели на грозната сцена описват, че Ласка Минчева слязла гневна от апаратната и нахълтала на сцената с крясъци и викове. „ Педераст подобен, по какъв начин не те е позор да тормозиш момчето?! Това не ти е за първи път! Марш от тук! Аз подобен водещ няма да позволи в ефир! ”, крещяла Ласка. Водещият бил изпъден на часа от театъра, а режисьорката даже упорствала да бъде извикана милицията.

След този случай, Николай Колев нямало по какъв начин да остане в редовете на малкия екран, тъй като по това време сходно разкрепостено държание освен не било толерирано, само че и било подсъдно. Ласка Минчева, която по принцип не го харесвала, упорствала той да бъде уволнен дисциплинарно и даже да се организира следствие по гей аферата.

Грозната преживелица много депресира журналиста, който години наред не може да си откри работа и е заставен да се върне с подвита опашка в родното Дряново. За абсурда бързо се разчува, а той не прости за случилото се на Ласка Минчева до края на дните й. Самата тв режисьорка обаче не съжаляваше за постъпката си: „ Такива неща не мога да търпя! Нямате визия какъв брой непоносимо беше всичко ”, разказваш приживе режисьорката.

„ Николай Колев постъпва в малкия екран по времето на Иван Славков, който е неговият първи шеф. Започва кариерата си в радиоцентър „ Велико Търново ” - тогава всички огромни градове имаха радио-телевизионни центрове. В малкия екран попадна на сътрудници, които до последно го уважаваха, тъй като несъмнено има професионални качества – грамотен е, умее да се владее, знае по какъв начин да излезе от обстановка, чете доста, интересува се. Макар че пристигна от Търново, говореше верен български език. Другата легенда на Българска национална телевизия Любинка Няголова следеше за дикцията му, за акцента. Сравнително малко беше работила с него, тъй като Николай се справяше и самичък.

Ще уточня, че той пристигна след тежък конкурс в София, който беше издържал без връзки и подкрепи. На първият си ефир много се вълнуваше. Пуснаха го една заран в 10 да чете програмата – анонс от три излъчвания. Тогава беше към 25-годишен, а може и по-малък да е бил. Камерата доста го обичаше. Жените го харесваха. Пишеха писма до редакция „ Новини ” и като нищо измежду тях е имало ухажорки, само че той не се вълнуваше изключително. Така и не се възгордя от славата, нито се възползва. Една му желала пари за холна гарнитура, друга за рокля...

След измененията животът му не потръгна. Той се върна в родното Дряново, с цел да гледа възрастните си родители, които от дълго време са покойници. С години никой не чуваше нищо за него. Говореше се, че е почнал като водещ в първото частно ефирно радио във Велико Търново. След това ръка му протегна предприемача Георги Агафонов, зад който стоеше банка „ Славяни ”. Той направи телевизия „ 7 дни ” и радио „ 7 дни ”. Николай Колев бе поканен за водещ на утринния блок на новата медия. Агафонов се държеше извънредно добре с него, даже му беше дал апартамент, в който да живее ”, споделя колежка на тв ветерана.

От 2013 година Николай Колев е водещ на предаването „ Делници ” на телевизия „ Евроком ”, което се радва на добра гледаемост. Може да се каже, че той е най-дългогодишният български публицист в ефир. Тази година навършва 75 години – роден е през 1949-а в Дряново и съвсем половин век от живота си е прекарал пред камера – нещо, с което малко на брой могат да се похвалят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР