На Световния ден на спешната помощ - 27 май, в

...
На Световния ден на спешната помощ - 27 май, в
Коментари Харесай

Половината от местата в Спешна помощ остават незаети

На Световния ден на незабавната помощ - 27 май, в системата на Спешната помощ у нас половината от местата остават незаети, трайно липсват и 500 лекари, макар че заплатата им доближи 4000 лв., оповестяват от Съюза на парамедиците в България пред БНР.

" В множеството страни от Европейски Съюз от дълго време е изработен разбор, че лекарският труд в колите за спешна помощ е извънредно безценен и по тази причина там са оставени единични лекарски екипи, които поемат единствено строго профилирани случаи. Във всички останали обстановки спешността се обезпечава от парамедици. Парамедикът не може да размени лекаря, само че специфичното му образование разрешава стабилизиране, поддържане на виталните индикатори и незабавен превоз до най-близкото лечебно заведение, където потърпевшият се поема от подготвен лекарски екип. Доказано е, че в страни, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, смъртността при произшествия е намаляла с над 70% ", пишат парамедиците.

Според тях у нас няма воля за промяна, която да разреши на парамедиците да бъдат легално назначени в незабавните центрове. Това води до изгубени човешки животи, защото неналичието на екипи бави обслужването на адресите и незабавното превозване, като в доста райони в страната е изцяло невероятно спазването на " златния час " при тежки незабавни положения и произшествия.

Съюзът на парамедиците в България към този момент цяла година работи по този проблем, само че макар десетките срещи, присъединяване в комисии и работни групи, стъпките напред са доста мудни. Парамедици не престават да бъдат наемани в незабавни центрове на други длъжности, без да се регламентират тъкмо техните отговорности. Други се отчайват и избират емиграцията като единствената опция за осъществяване в специалността. Трети стартират работа в лечебни заведения или обезпечават с уменията си спортни надпревари, кино продукции, детски лагери.

Съюзът на парамедиците прави и разбор на свободните работни места, оповестени от 27-те центъра за Спешна помощ в страната. Във всяко от ЦСМП-тата се търсят най-малко 10 лекари. Често се срещат апели като " незабавно назначаваме " и все пак назначения няма. Свободни стоят и бройки за медицински сестри и фелдшери. Трансформирането им в длъжности за парамедици би помогнало на системата и пациентите извънредно доста. Според отговор на наше писмо от Министерство на здравеопазването това е в пълномощията на всеки шеф на ЦСМП и не може да бъде централно разпоредено от министерството. Въпреки че част от ЦСМП са записали в проектите си за развиване назначение на парамедици, това се случва мъчно.

Има позитивна процедура в ЦСМП - София, Пловдив и Бургас, само че в други области на страната - не, въпреки че някъде свободните места доближават до 60%. В област Враца да вземем за пример търсят 10 лекари. Подобно е ситуацията и в Силистра.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР