Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна

...
Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна
Коментари Харесай

НАТО прие декларация, позволяваща западна помощ за удари по военни цели в Русия

Парламентарната асамблея на НАТО одобри декларация за поддръжка на Украйна до победа. София е хазаин на пролетната сесия на Асамблеята. Във форума, който стартира в събота, участваха близо 400 парламентаристи от 32-те страни членки на НАТО и от 25 партньорски страни и парламентарни организации.

В декларацията за Украйна делегатите внесоха корекция в поддръжка на Украйна в нейното интернационално обосновано право да се самоотбранява посредством повдигане на някои ограничавания за потребление на въоръжение, предоставено от НАТО и сътрудниците, и опцията да се нападат законни цели на територията на Русия.

Парламентаристите от страните членки на НАТО утвърдиха молбите на Малта и Асамблеята на Косово да станат делегации на асоциирани членове.

Асамблеята предложи още основаването на център за Център за демократична резистентност в Централата на НАТО в Брюксел, който да пази главните демократични полезности на алианса, като се бори с дезинформацията.

" НАТО е най-успешният съюз в историята, тъй като умее да се трансформира и приспособява ", съобщи при откриването на пленарното съвещание генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

" Трябва да разработим нови проекти за защита и да подсигуряваме, че имаме нужните сили, по-голяма бойна подготвеност и нови качества, за въздържане ", уточни той.

Според генералния секретар положителната вест е, че Европа прави това.

" Украйна ще бъде по-слаба, в случай че продължаваме да поддържаме страната с половинчати ограничения ", съобщи президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. " Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон би трябвало да кажем ясно, че участието на Украйна е тръгнало по необратим път ", сподели още Михал Шчерба.

" България остава твърдо ангажирана да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", сподели служебният министър председател Димитър Главчев. " НАТО остава поръчител за сигурност и просперитета на България ", уточни министър председателят.

" Украйна пази освен себе си, Украйна пази Европа и нашите полезности, нашите правила ", съобщи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. На напред във времето тя посочи също нуждата от засилен фокус върху Черноморския район и Западните Балкани.

" Нашата Европа е континент, белязан през вековете повече от война и спорове, в сравнение с от спокойно, взаимно битие, в този момент значително е обединена от един защитителен съюз и Европейския съюз. Никога преди този момент толкоз доста европейски страни не са си сътрудничили толкоз тясно и многостранно ", разяснява третият заместник-председател на шведския парламент Керстин Лундгрен.

Пълноправно участие в НАТО е крайната цел на Украйна, съобщи във видеообръщение украинският министър на защитата Рустем Умеров.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе отличен с Наградата за изключителна работа към алианса.

фотография: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР