Бодеж, парене, зачервяване и неприятно чувство, че имаш нещо в

...
Бодеж, парене, зачервяване и неприятно чувство, че имаш нещо в
Коментари Харесай

Сухо око

Бодеж, парене, зачервяване и неприятно възприятие, че „ имаш нещо в окото “. Това са типичните белези на така наречен „ изсъхнало око “. Проблем, който в „ ерата на екраните “ става все по-често срещан и сериозен. Само взирането в смарт телефоните и компютрите ли го провокира? Как въздействат възрастта, „ капризите “ на хормоните, хроничните болести и нездравословните привички? Възможна ли е предварителната защита на „ сухото око “ и какви лечения се ползват в лекуването му? Отговорите дава полк. доцент доктор Атанас Калайджиев, д.м., който е отпред на Катедра „ Очни заболявания, ушни, носни и гърлени заболявания и орална хирургия “ и на Клиниката по очни заболявания във Военномедицинска академия (ВМА) в София.

„ Сухото око “ е постоянно срещан очен проблем, породен от липса или дефицит на слъзна секреция. В обикновено положение, непрестанно се създават малко количество сълзи, които образуват така наречен слъзен филм. Той се разстила върху окото сред всяко мигване и прави повърхността му гладка и чиста. Без този слъзен филм положителното зрение не е допустимо “, акцентира полк. доцент Атанас. Калайджиев.

И прецизира, че при незадоволително обособяване на сълзи, които да поддържат влагата и комфорта на окото, се следят: Бодеж;Парене;Сухота;Чувство за непознато тяло;Зачервяване на очите. Началникът на Клиниката по очни заболявания във ВМА признава, че макар дискомфорта, който „ сухото око “ провокира, пациентите нормално търсят помощ едвам 1-2 години след началото на болестта. „ През този интервал са облекчавали страданията си с някакви овлажняващи очни капки. Ако не се предприеме лекуване обаче, съществува нараснал риск от ерозии и инфекции на роговицата “, предизвестява офталмологът.

И климатиците са причина

Кои са главните „ виновници “ за сухото око? „ Очната повърхнина е овлажнена и предпазена от слъзния филм, само че доста фактори могат да компрометират това. Дори слъзните жлези към момента да създават задоволително количество слъзна течност, нарушаването на външния липиден пласт постоянно провокира прекалено изпарение. Случва се нормално при: пътешестване с трен или кола с отворени прозорци; нескончаем престой в помещение със изсъхнал въздух при потребление на климатик; при използването на някои лекарства – бета блокери, антипсихотици, доста постоянно и след химиотерапия “, изяснява полк. доцент Калайджиев.

Офталмологът добавя, че недоволствата могат да бъдат предизвикани и от генерализирани болести на кожата, засягащи и клепачите – да вземем за пример розацея, диабет, ревматизъм, трайно инфектиране на клепача (блефарит), както и от дълготрайно четене или работа с компютър. Напредването на възрастта или измененията в равнищата на избрани хормони също могат да доведат до поява на синдрома. „ Затова бременните и кърмещите дами са уязвими, както и тези в климактериума или приемащите противозачатъчни “, не пропуща да означи полк. доцент Калайджиев.

Цигари и фалшив грим пречат

Диетата, методът на живот и нездравословните привички също не са за подценяване. „ Неправилното хранене оказва огромно въздействие върху очното здраве, по тази причина се уверете, че приемате задоволително витамини и включвате разнообразни хранителни групи в режима си. Тютюнопушенето е главен фактор, който се свързва с развиване или задълбочаване на положението. Слъзният филм се унищожава от дима, което води до изсушаване на очите и поява на синдрома.

Нискокачествената козметика също може да докара до „ изсъхнало око “, по тази причина би трябвало да сте деликатни при избора на спирали, очни линии, молив за очи и кремове “, обръща се към дамите началникът на Клиниката по очни заболявания във ВМА.

Как се слага диагнозата?

Как се слага диагнозата „ изсъхнало око “? „ В офталмологичната процедура се употребяват проби, измерващи както количеството, по този начин и качеството на слъзната секреция “, разкрива полк. доцент Калайджиев и в детайли се стопира на методите за диагностика:

 enlightened Тест на Ширмер – това е необятно прилаган способ, изпълнен в разнообразни разновидности и оценяващ количеството на сълзата посредством слагане на лентичка филтърна хартия в долния форникс;
 enlightened Биомикроскопско проучване на предния очен сегмент – наложително е при определяне тежестта на заболяването;
 enlightened Диагностично оцветяване с флуоресцин, бенгал роз и лизаминово зелено – времето за скъсване на слъзния филм се регистрира от последното намигване до появяването на неоцветени от флуоресцеина точки или полета /сухи петна/. Бързото скъсване на слъзния филм /под 10-12 секунди/ е сигурен белег за проблем в стабилността на сълзата. Тестовете с бенгал роз и лизаминово зелено демонстрират повреди, разнообразни от лезиите, забележими с флуоресцеина;
 enlightened Осмометрия (изследване осмоларитета на сълзата) – прави оценка се качеството на сълзата.

„ Съществува и съвременна инсталация – корнеален топограф, за сложен, справедлив и повсеместен разбор на качеството и количеството на слъзния филм. Изследването дава бързи, точни, достоверни и повторяеми резултати, комфорт за пациента и лекаря, доклад за изсъхнало око, мейбография, време на скъсване на слъзния филм, височина на слъзния мениск и корнеална топография “, показва офталмологът.

Ползата от „ изкуствените сълзи “

Лечение на сухото око в същинския смисъл на тази дума няма, признава полк. доцент Калайджиев. А офталмолозите употребяват сложен метод – заради многофакторната етиология и патогенеза на болестта. „ Лечението зависи напълно от съответната причина за поява на „ изсъхнало око “, която би трябвало да бъде изяснена посредством обзор и проучвания, назначени от специалист-офталмолог “, припомня началникът на Клиниката по очни заболявания във ВМА. Заменянето на незадоволителните естествени сълзи с изкуствени е най-често практикуваната терапия. Обикновено се употребяват овлажняващи очни капки, гел или мас. „ В най-честите случаи се назначава използване на капките през 3 часа, в продължение на 2-3 седмици, с цел да може слъзният филм да възвърне своята функционалност. Изкуствените сълзи са налични без лекарска рецепта и се употребяват под формата на капки (стандартно) или гел (при по-тежки случаи), като обезпечават нужната смазка на окото “, прецизира полк. доцент Калайджиев.

„ Такова лекуване е заместително и при прекъсване на изкуствените сълзи още веднъж се появяват признаците на изсъхнало око “, признава обаче опитният офталмолог.

„ Тапички “ и фототерапия оказват помощ

Запазването на естествено създадените сълзи е различен способ за поддържане на влагата в очите. „ Нормално, сълзите се оттичат през слъзните каналчета на горния и долния клепач към слъзната торбичка. Възможно в слагане на краткотрайни „ тапички “ на отводящите слъзни каналчета – за стопиране на дренажа на сълзите. Към операцията се прибягва единствено в краен случай, заради риск от сълзене при леко до умерено понижена слъзна секреция. Също по този начин е нужна периодическа замяна на „ тапичките “, отбелязва полк. доцент Калайджиев. И добавя, че актуалното лекуване на „ изсъхнало око “ се базира и на влияние върху мейбомиевите жлези в клепачите – като стремежът е да се възстановява функционалността им и да се възвърне липидният пласт на сълзите. „ За тази цел са създадени хранителни добавки, почистващи хигиенични процедури и характерно ориентирана фототерапия, като последната играе основна роля за облекчение на признаците на „ изсъхнало око “, прецизира офталмологът.
15 минути отмора за всеки час пред екрана

Хубавото е, че предварителната защита на сухото око е допустима. „ При работа с екрани не би трябвало да се прекалява с престоя пред тях. Нормалното око не може да издържи повече от 4 часа дневно, а още по-малко – целия 8-часов работен ден. Обикновено при 45 минути пред екран е нужна 15-минутна отмора за зрението, която се показва в гледане в отдалеченост “, акцентира полк. доцент Калайджиев. Защо? „ При взиране в екрани човек премигва по-рядко, сълзите не могат да се разстилат отмерено и слъзният филм се раздира по-рано, получава се дискомфорт. Затова е належащо потреблението на изкуствени сълзи при работа с екрани “, коментира офталмологът. А във връзка с модерната в последните години „ гимнастика за очите “ разяснява: „ Може да се практикува, само че не се не се предлага – няма научно потвърдени изследвания в тази посока “. Т.нар. очила за компютър също не са за всеки. „ Използват се единствено при положение, когато съществува някаква рефракционна особеност (миопия, хиперметропия, астигматизъм или пресбиопия), която е нужно да се поправя “, отбелязва началникът на Клиниката по очни заболявания във ВМА.

Защо съхнат очите?

Сълзите пазят очите от неподходящите външни условия, като ги овлажняват и „ смазват ”. „ Те са комплицирана примес от вода, мазнини и мукус. Тази примес прави повърхността на очите гладка и ясна и ги защищава от инфекции. Основната част от сълзите съставлява вода, а останалата е формирана от други неорганични субстанции: натриев хлорид, натриев карбонат, магнезиев карбонат и калций. В сълзите се съдържат белтъци и въглехидрати “, в детайли изяснява полк. доцент Калайджиев.

Причините за сухота в очите при някои хора е пониженото произвеждане на сълзи. При други тя се дължи на увеличено им изпарение и дисбаланс в състава им. „ Установено е, че в над 85% от случаите на сухи очи се касае за проблем в липидния пласт на сълзите, който се създава от мейбомиевите жлези в клепачите “, прецизира офталмологът от ВМА.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР