Смъртоносният ракетен обстрел между палестинските бойци в Ивицата Газа и

...
Смъртоносният ракетен обстрел между палестинските бойци в Ивицата Газа и
Коментари Харесай

Израел и Хамас вървят към пълномащабна война

Смъртоносният ракетен обстрел сред палестинските бойци в Ивицата Газа и израелските военни се нажежи дотам, че Организация на обединените нации изрази опасения за задаваща се пълномащабна война, съобщи Би Би Си.

За по-малко от две денонощия палестинците в Газа, която е под контрола на групировката " Хамас ", са изстреляли 1050 ракети в посока на Израел, основно към Тел Авив. 850 от тях са паднали в Израел или са били прихванати от противовъздушната система " Железен купол ", оповестиха военните. Заснети фрагменти посочваха по какъв начин ракетите светят в нощното небе над Тел Авив, като някои се взривяват, ударени от израелската Противовъздушна отбрана.

Израел отвърна със стотици въздушни офанзиви, като унищожи две многоетажни жилищни здания във вторник и сряда. Здравното министерство на Ивицата Газа сподели, че жертвите на израелските удари са минимум 43, в това число 13 деца и три дами, съобщи АП. Почти 300 палестинци са потърпевши. Израелската страна заяви за 6 жертви. Стана ясно също, че при ударите са били премахнати значими фигури от разузнаването на " Хамас ".

Паралелно с кръвопролитията израелските араби се подвигнаха на митинги в редица градове. В град Лод, покрай Тел Авив, е оповестено изключително състояние, защото недоволството прерасна в протест. Протестиращите хвърляха камъни по служителите на реда, които отвърнаха с шумови гранати. Подпалени са магазини и синагоги. За първи път от 1966 година израелското държавно управление употребява изключителни пълномощия против арабска общественост, написа " Таймс ъф Израел ".

Боевете идват след седмици на напрежение сред израелската полиция и протестиращи в Йерусалим палестинци в региона на джамията Ал-Акса на Храмовия рид - свещено място както за мюсюлманите, по този начин и за евреите. Гневът на палестинската общественост в Източен Йерусалим се отприщи след новината, че няколко палестински фамилии от квартал " Шейх Джарах " са застрашени от наложително изселване от домовете им, които по-късно да бъдат заселени с израелци, предявили правни искания към земята. Първите конфликти с доста ранени избухнаха след молитвата в петък, която бе първото огромно събиране след отпущането на противоепидемичните ограничения.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра изключително в сряда, с цел да разиска продължаващите безредици. Срещата, която при закрити врата, е била поискана от Тунис, Норвегия и Китай. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш разгласи, че е извънредно угрижен от развоя на събитията.

Говорителят на държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс уточни, че Израел има право да се пази, само че че палестинският народ също има право на сигурност. Европейски Съюз и Англия приканиха за прекъсване на ескалацията.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР