Признава се за виновен по едно обвинение в шпионажПрибира се

...
Признава се за виновен по едно обвинение в шпионажПрибира се
Коментари Харесай

Окончателно решение - Асанж излиза на свобода

Признава се за отговорен по едно обвиняване в шпионаж
Прибира се в Австралия

Дългогодишната сага с създателя на “Уикилийкс ” Джулиън Асанж завърши със съглашение със Съединени американски щати, по силата на което той ще бъде пуснат на независимост, оповестиха международните медии.

Новината бе обявена сутринта, когато Асанж (52 г.) отлетя от Англия, в която през последните пет години бе държан в затвор, до момента в който водеше дело за желаната му от Съединени американски щати екстрадиция, а преди този момент 7 години живя затворен в посолството в Лондон на Еквадор, който му бе дал краткотрайно леговище.

През 2010 година “Уикилийкс ” разгласява хиляди US секретни документи. Сред тях бяха над 250 000 дипломатически грами, над 480 000 военни отчета, секрети данни за войните в Афганистан и Ирак, както и за военния затвор Гуантанамо.

Съединени американски щати желаеха Асанж да им бъде предаден и изправен пред съда по общо 18 обвинявания в шпионаж, които щяха да му донесат дългогодишна присъда в затвор със непоколебим режим. Сега Вашингтон и Асанж са се споразумели той да се признае за отговорен по едно обвиняване - за присъединяване в интрига за приемането и публикуването на класифицирани американски документи, свързани с въпросите на националната защита.

Споразумението ще бъде финализирано през днешния ден на Северните Мариански острови, които са американска територия. Очаква се Асанж да бъде наказан на 62 месеца затвор, които ще му се зачетат за към този момент излежани. След това, към този момент като свободен човек, Асанж ще се завърне в родната си Австралия, където са брачната половинка му и двете им деца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР