Скоро за производството на мляко няма да са нужни крави,

...
Скоро за производството на мляко няма да са нужни крави,
Коментари Харесай

Вече не се нуждаем от крави. Ето как ще произвеждаме мляко

Скоро за производството на мляко няма да са нужни крави, споделят учените. Теоретично подобен артикул ще бъде по-полезен и подобаващ за всички, без изключение. Нещо повече, неотдавна няколко компании оповестиха производството на аналози на месо от растителна основа. На ред е сиренето.

За дейната наклонност на занемаряване на животинските артикули, довела до взрив в производството на аналогови артикули, които имат същата форма, цвят и усет като продуктите от скотски генезис, споделя египетското издание, представено от inosmi.ru.

Наскоро редица компании оповестиха производството на аналози на месо от растителна основа или естествени заместители на месо, създадени от растителни, а не от скотски материали. Аналозите на месото нормално подхождат на избрани естетически качества (като текстура, усет и външен вид) или химични характерности на избрани типове месо. Много аналози са направени от соя или глутен, само че в този момент те могат да бъдат направени и от грах или протеин от гъби.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Френският хранителен колос Danone взе решение за партн...

Говорихме за месо, само че това не е всичко, което животните ни дават. Много биоинженери са нетърпеливи да намерят аналози на един от най -популярните скотски артикули - млякото. Разбира се, има разнообразни типове мляко на растителна основа, в това число соево мляко и кокосово мляко, само че в тази публикация взехме решение да поговорим за производството на мляко, което има същите характерности като животинското мляко.

Търсете заместители на млечните артикули

Американската компания Perfect Day се смята за най -модерния пазар на лабораторни млечни артикули. Тя търси растителни други възможности на млечните артикули от скотски генезис.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бъдещето на производството на месо наподобява се крие на рафтовете в локалния супермаркет. Докато учени...

Всичко стартира през 2014 година, когато създателят на компанията Райън Пандя реши да направи торта с крема сирене. Пандя се опита да направи крема сирене за крем от растителни съставки - соя. Но опитът му се провали, защото крема сиренето се оказа прекомерно леко и ефирно.

Райън Пандя стана вегетарианец в тийнейджърските си години, като се концентрира върху хуманното отношение към животните и въздействието върху околната среда на производството на месо. При прекосяването към вегетарианска диета той се сблъска със сериозен проблем - Пандя беше разгорещен почитател на млечните артикули.

След несполучлив опит с крема сиренето, той стартира да търси метод да направи обичаните си млечни артикули без краве мляко. През 2014 година Райън Пандя и неговият другар Перумал Ганди, които търсеха решение на същия проблем, дружно образуваха Perfect Day, който революционизира пазара на млечни артикули. Компанията употребява технология за „ прецизна ферментация “ за произвеждане на артикули без лактоза, съдържащи казеин и суроватъчни протеини, които не се разграничават от тези, открити в кравето мляко.

Прецизна ферментация - гражданска война в млечната промишленост

Прецизната ферментация е технология, която разрешава програмирането на микроорганизми за произвеждане на скотски артикули, най -известният от които сега е млякото. Основните съставни елементи, открити в животинското мляко, са казеин и суроватъчни протеини. По този метод производството на мляко с тези два съставния елемент и без потребление на самите животни значи, че получаваме мляко, което е по-близо до животинското мляко, само че не го вземаме от кравите.

Разбира се, микробната ферментация не е нова технология в хранително-вкусовата индустрия. От антични времена хората са употребявали процеса на ферментация. Хлябът, сиренето, киселото мляко, бирата и виното са главните типове ферментация в храната. Това е развой на преправка на храна с разнообразни типове дрожди и бактерии.

Новият способ употребява генетично модифицирани микроорганизми (често гъби от рода Trichoderma). Учените трансформират последователността на нуклеотидите в техните ДНК вериги, с цел да ги накарат да създават избрани типове протеини (казеин и суроватъчни протеини).

Тези генетично модифицирани микроорганизми се отглеждат в биореактори, където трансформират въглехидратите, открити в сладката царевица, в растителни протеини, а не в скотски протеини. След това те се отделят от генетично модифицирани бактерии, тъй че да имат същите естетически и хранителни свойства като техните скотски аналози. Тези протеини могат да бъдат изсушени и употребявани като съставки в разнообразни млечни артикули, които съдържат млечен протеин.

Технологията за генетично модифициращи микроорганизми за произвеждане на характерни протеини и ензими се употребява от 70 -те години на предишния век, когато биотехнологичните компании употребяват генно инженерство за произвеждане на химозин от бактерии или дрожди. Химозин (или ренин) е един от петте храносмилателни ензими, създавани в стомашните жлези на дребните телета. Той е виновен за храносмилането на протеините и коагулацията на млякото. Лабораторното произвеждане на химозин стартира интензивно да се развива заради недостига на този ензим, което основава проблеми в сирената индустрия.

С какво производството на изкуствено месо се разграничава от млякото?

Изкуственото мляко се създава по-лесно от месото. За производството на месо се употребяват скотски стволови кафези - разполагат се в хранителна среда и се слагат в биореактор, където се получава формиране на мускули, мастна, а от време на време и съединителна тъкан. А за приемане на мляко просто се смесват биомолекули, отчасти разтворени във вода и по тази причина е елементарно за произвеждане.

Млякото се състои единствено от шест протеина, четири от които са разнообразни типове казеин, а два са производни на суроватката. Млякото също съдържа мазнини, захари и минерали, които са суспендирани или отчасти разтворени във вода. Повечето ферментационни компании в днешно време се концентрират върху производството на млечни протеинови съставни елементи, а не на пълномаслено мляко.

Perfect Day създава суроватъчни протеини, употребявайки Trichoderma reesei. Този протеин се употребява като сурогат на мляко от три марки вегански сладолед, продавани сега в Съединени американски щати. Просто казано, няма потребност да се създава пълномаслено мляко, само че млечните съставни елементи могат елементарно да бъдат създадени и употребявани в артикули, които би трябвало да съдържат мляко.

Веганският сладолед е на конкурентна цена от 5,99 $ за пинта. Тази ниска цена е в ослепителен контрастност със скъпото вегетарианско месо. Няколко филийки веган пиле могат да костват колкото гурме вечеря с същинска пържола.

Причината е, че ферментацията е постоянно срещана технология в хранително -вкусовата индустрия, тъй че никой не би трябвало да трансформира или изобретява нови индустриални процеси. Освен това няма потребност да убеждавате съответните органи, че тези артикули са годни за консумация, защото са създадени благодарение на микроорганизми и процеси, които се смятат за безвредни. Когато Perfect Day изиска от Американската организация по храните и медикаментите (FDA) позволение за произвеждане на суроватъчен протеин през 2020 година, той го получи незабавно.

По-безопасно мляко

Най-важната разлика в производството на мляко на растителна основа по тази технология е, че то теоретично е по-здравословно от същинското мляко. Произвежда се без някои от съставките, открити в елементарното мляко, като антибиотици или хормони, които от време на време имат негативни резултати върху организма. В допълнение, млякото на растителна основа е по-малко евентуално да предава хранителни и естествени млечни инфекции.

В допълнение, млякото на растителна основа е без лактоза, което е уместно за хора с нетърпимост към лактоза. Може да съдържа и здравословни мазнини и други хранителни субстанции. Но към този момент всичко е на доктрина. Очакваме този тип мляко да се появи на пазара, с цел да разберем какво са съумели да реализират експертите благодарение на тази технология. Сладоледът е единственият артикул на пазара, който съдържа растително мляко или различен млечен артикул.

Сиренето е на ред

Германската компания Formo е профилирана в производството на сирене. Казеинът и суроватъчните протеини се получават посредством ферментация и по-късно се трансформират по обичаен метод в моцарела и сирене рикота. Това е добра вест за тези, които желаят да спрат да ядат скотски артикули, само че не могат да се откажат от сиренето.

Германската компания е създала няколко прототипа на растително сирене и възнамерява да ги показа на особено събитие в Берлин с присъединяване на дегустатори по-късно тази година.

С прототипите от сладолед на растителна основа и сирена на растителна основа се чака идващият артикул, върху който ще работят биоинженерите, да бъде пълномаслено мляко за пиянство или прибавяне към чай и кафе. Изпълнението му е огромен проблем, само че не заради софтуерни ограничавания, а заради по този начин наречените „ млечни войни “.

В европейските страни, да вземем за пример, производителите на млечни артикули сполучливо са лобирали закони за възбрана на потреблението на думите „ мляко “ и „ кисело мляко “ за млечни артикули на растителна основа, приготвени от овес и ядки. Европейският парламент удължи възбраната за потребление на наименования за млечни артикули, само че предишния май анулира решението заради напън от коалиция от организации за запазване на околната среда, потребителите и животните. По този метод тяхното състояние продължава да е комплицирано.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР