Годишната инфлация към края на януари е 9,1%, обявиха от

...
Годишната инфлация към края на януари е 9,1%, обявиха от
Коментари Харесай

Инфлацията изяжда заплати, пенсии и спестявания

Годишната инфлация към края на януари е 9,1%, оповестиха от Националния статистически институт. Храните за година са поскъпнали с над 11%. Това е най-голямото повишаване на цените от повече от 13 години насам. За последно такава висока инфлация имаше през 2008 година, по време на международната финансова рецесия. Сега въпреки официално да няма икономическа рецесия, тъй като има растеж на Брутния вътрешен артикул, при влизането в магазина всички хора заплащат цената на неверните политически решения в Европейски Съюз и в България.

– с 12,8%, демонстрират още данните на Национален статистически институт. Но не всички хора са получили еднообразно нарастване на заплатите или пенсиите. Освен това високата инфлация обезценява освен настоящите заплати. Тя изяжда и спестяванията на семействата и пенсиите, които ще получават след години, разясняват финансисти пред вестник " Труд ".

Лихвите по банковите депозити на жителите са към нулата. Това значи, че за година на всеки 1000 лева в банка хората действително са изгубили по над 90 лева Ако човек икономисва пари, с цел да си обезпечи по-висок стандарт на старини, високата инфлация ще докара до това, че след пенсиониране няма за може да живее по този начин, както се е надявал.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Безпрецедентното повишаване на цените на суровините през посл...

Високата инфлация ще докара и до приемане на ниски пенсии. Работещи българи, родени след края на 1959 година, са обезпечени с изключение на във фонд " Пенсии " на държавното публично обезпечаване и в частни универсални пенсионни фондове. Но. Така вноските, които в този момент се удържат от заплатите на хората, ще имат по-малка стойност, когато пристигна време да ги харчат под формата на втора пенсия.

Високата инфлация у нас значително беше провокирана от скъпия ток. Високите сметки за електрическа енергия принудиха производители и търговци да усилят цените си. Същевременно обезщетенията за бизнеса поради скъпия ток закъсняха и не са в размер, за който упорстваха работодателските организации. В резултат в този момент всички плащаме високата цена, когато влезем в магазина.
Кои артикули и услуги нарастнаха най-вече?
Хлябът и зърнените храни за година са поскъпнали със 17,2%, демонстрират данните на Национален статистически институт. Цените на плодовете са нарастнали с 13,2%, а на зеленчуците – със 17,5%. Но при храните най-голямо е повишаването на маслото и олиото – със 28,2 на 100 за година. Зеленчуците единствено през януари са поскъпнали със 7,4%, което главно се дължи на и на това, че в сметките за ток, които компаниите получиха през януари, нямаше никакви обезщетения.

От всички артикули и услуги, включени в потребителската кошница на семействата, най-голямо е – с 144% за година. Това е растеж от близо два пъти и половина. Горивата за колите са с 35 на 100 по-скъпи от януари предходната година, а наред с това са поскъпнали и аварийните елементи (+5,6%) и ремонтите по колите (+12,7%).

Услугите на майстори, свързани с поправки по домовете, също са поскъпнали с 12,6%. Оказва се, че цените към този момент нарастват освен поради потребления от компаниите ток и газ, а като лавина. След повишаването на храните и упованията, че, компаниите се пробват да вдигнат заплатите, с цел да покрият повишените разноски на служащите и чиновниците. Същевременно плануваното нарастване на минималната заплата и на оптималния застрахователен приход от 1 април също намира отражение в крайните цени на стоките и услугите.

Най-голям дял от разноските на семействата отиват за храна – 29,3%. На идващите места са разноските за жилище (19,2%), налози и обществени осигуровки (12,6%) и превоз и известия (11,3%), демонстрират данните на Национален статистически институт. Разходите за храна на всеки човек от семействата са нарастнали с 13,7% на година. А разноските за облекла и обувки, както и за заплащане на наеми и на сметки за ток, вода и парно са се нараснали с над 18 на 100.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:





Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР