Зад повечето неща, които днес приемаме за даденост, стоят хора

...
Зад повечето неща, които днес приемаме за даденост, стоят хора
Коментари Харесай

Александър Ненов: Моят екип направи Гърция толкова желана дестинация

Зад множеството неща, които през днешния ден одобряваме за даденост, стоят хора и техните екипи, които са работили крепко за това. Това се е случило през годините с Дядо Коледа, да вземем за пример, когато най-известната газирана напитка взема решение да сплоти няколко мита и предания и да ги забърка със сладостта на аления цвят, коледния дух и да им вдъхне малко магия посредством скъпа маркетингова акция. “За първи път обликът на Дядо Коледа, нарисуван от художника Хадън Съндблом, се появява в реклама на Coca‑Cola през 1931 година във вестник Saturday Evening Post, САЩ” - това може да прочетете в уеб страницата на едноименната марка. Подобни огромни промени на навиците на популацията се вършат непрекъснато, от разнообразни компании и техните маркетинг организации, а към този момент и организации за онлайн известност. Някои от образците са на всички места към нас, а даже не сме си давали сметка за това.

,,Костенурките нинджа’’ да вземем за пример, продава концепцията за доставка на пица по домовете, която не постоянно е била толкоз естествена, колкото е през днешния ден. Разбира се, за това са помогнали още десетки холивудски филми и сериали. Кецовете, станали толкоз съвременни през последните години, в действителност са остаряла концепция, забравена и губеща силата си, до момента в който Уил Смит не им вдъхва нов живот с кино лентата,,Аз Роботът’’. Разбира се, като оставим настрани филмите, има хиляди способи, посредством които сходни концепции, артикули и услуги могат да се образуват като привички в главите на потребителите.

Александър Ненов в изявление за bTV преди години, загатна за намесата на неговия екип в манията по Гърция. Наскоро в блога на компанията му се появи обява, в която разказва в детайли по какъв начин в продължение на години, дестинацията е била маркетирана и разпространявана измежду българите, до момента в който се реализира резултатът, който всички ние към този момент знаем - тапи по границите, които даже PCR тестванията не могат да спрат.

“Проектът продължи към 3 години, през които ние трябваше да убедим българите, че Гърция е налична, лесна и прелестна дестинация. Имаше доста възпиращи вярвания, с които трябваше да се борим. Става дума за далечните времена, когато нямахме Гугъл Maps в телефоните си, тъй като самите телефони не бяха умни. Макар Стив Джобс да беше презентирал първия iPhone, смарт телефоните доближиха до елементарните консуматори със забавяне от няколко години. В края на 2007-ма българите занапред привикваха с пътуването в чужбина, което бе станало извънредно елементарно, заради участието ни в Европейски Съюз. Проектът изглеждаше неосъществим, само че десетилетие и малко по-късно, мога с горделивост да заявя, че аз и екипът ми направихме Гърция толкоз мечтана дестинация за българите.”

Но дано да ви дадем малко предистория - интернет специалистът Александър Ненов споделя, че с концепцията за налагането на Гърция като дестинация напълно не е негова или на някой от екипа. Те са наети от бизнесмен, който е вложил в нашата съседка и просто е желал да развие бизнеса си. Той открива овреме капацитета да продава на българи тази дестинация, само че се сблъсква със стената от недоумение на нашенеца, който счита Гърция за скъпа, далечна, неуместна, сложна за пътешестване дестинация. По това време маркетинг екипът на онлайн бизнесмена Александър Ненов работи по някои от най-успешните онлайн туристически планове в страната.

Екипът на Reshenia.com се събира и започва най-мащабната си цифрова акция. Ненов споделя, че за задачата са употребявани десетки малките екрани и радиостанции, стотици уеб страници, в това число печатни медии, които по това време към момента се четат.

“Трудно е да разбираем на по-младите хора”, споделя интернет специалистът - “но тогава просто нямаше обществени мрежи. Във Фейсбук имаше шепа българи, Youtube тъкмо беше платен от Гугъл и не беше нищо особено. Социалните канали, които сега познаваме просто не съществуваха. Ние създавахме свои цифрови канали, с цел да достигнем до потребителите. Разбира се, в този момент вършим сходни акции ползвайки безкрайния запас на мрежата”.

След като реализира задачата си и въпросните дестинации, които би трябвало да промотират в Гърция са запълнени за година напред, екипът предлага услугите си и на разнообразни страни като Германия, Хърватска, Турция и даже Танзания. За последната дестинация евентуално не сте чували, до момента в който не ви споменем другото име, с която тя е по-известна - Занзибар. Ако скоро сте чували някой да е бил там, да приказва за това и сте виждали доста хора да посещават точно този остров в Танзания… е, към този момент знаете по какъв начин става.

“Важно е да отбележим, че в сходни акции ние постоянно приказваме единствено истината и работим с обстоятелства. Няма да ви кажем, че Занзибар е най-прекрасното място на планетата, в случай че не сме уверени в това. Истината е, че когато бях там за първи път не желаех да си потеглям и желаех да зарежда всичко друго. Всеки, който остане там 10 дни, ще го усети. Според мен точно по тази причина акциите ни се получават доста добре - тъй като споделяме това, което мислим, усещаме и демонстрираме действителността на хората. Не им продаваме подсладени истории за места, които просто не стават.”

Спираме до тук с тази история, в очакване да забележим какви нови привички ще ни продаде интернет маркетингът в околните десетилетия. Дали това ще е нов живот под формата на Метавселена, дали това ще е нов международен ред, финансова независимост или просто нова газирана напитка…предстои да разберем.

Междувременно вие помислете дали не е време да инвестирате повече в онлайн бизнеса си, да вземем за пример посредством а ви, реклама, обществени мрежи.

Ако към момента не сте в онлайн бизнеса, то ще върне неведнъж вашите вложения, стига, несъмнено, да му отделите нужното внимание и старания.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР