След продължили седмици дебати правителството на Белгия взе решение за

...
След продължили седмици дебати правителството на Белгия взе решение за
Коментари Харесай

Белгия въвежда четиридневна работна седмица

След траяли седмици диспути държавното управление на Белгия взе решение за промени в трудовото законодателство на страната, които дават по-голяма еластичност и опция за четиридневна работна седмица.

" Преживяхме две сложни години. С това съглашение даваме зелена светлина за стопанска система, която е по-иновативна, устойчива и цифрова. Целта е да успеем да създадем хората и предприятията по-силни ", съобщи министър-председателят Александър Де Кро, съобщи БГНЕС.

" Периодът на Covid ни принуди да работим по-гъвкаво - пазарът на труда би трябвало да се приспособява към това ", сподели той пред публицисти след постигнатото сред министрите съглашение за измененията.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Многобройни работни места в Германия са застрашени от кризат...

Четиридневната работна седмица е смяната, която прави най-силно усещане. Тя ще разреши на чиновниците да отработват 38 часа в границите на четири дни вместо на пет, което ще даде опция за непрекъснати дълги уикенди или един ден за развъждане на дете. И всичко това без никакво понижение на заплатата.

Принципът на еластичност, който носи, ще разреши на служителя да работи повече часове през една седмица и по-малко през идната.

" Това би трябвало да става по искане на служителя, като при положение на отвод работодателят би трябвало да даде солидни учредения ", съобщи министърът на стопанската система Пиер-Ив Дерман. Това значи, че на процедура сходна еластичност би била опция единствено за работещите в огромни компании, където натоварването може да бъде преразпределено по-лесно.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Епидемията от ковид остави милиони хора без работа. " Това е идеалният миг за въвеждане на ч...

Компаниите с повече от 20 чиновници би трябвало да съблюдават правото на спиране на връзката, както беше въведено за федералните държавни чиновници на 1 февруари. Служителите към този момент няма да са длъжни да дават отговор на позвъняванията на шефа си след края на естественото работно време. И в този случай би трябвало да се сключат съглашения със синдикатите.

Наблюдателите чакаха тя да влезе в действие към средата на тази година.

По данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) междинната дълготрайност на нормалната работна седмица в Белгия е 35,5 часа. За съпоставяне, във Франция седмичната работна седмица е 36,5 часа, в Съединени американски щати - 38,7 часа, а във Англия - 36,3 часа.

Белгия последва образеца на страни като Исландия и Япония, които предходната година тестваха въвеждането на четиридневна работна седмица.

Други промени, контрактувани от белгийското държавно управление, включват самостоятелен достъп на чиновниците до образование и тестова стратегия, позволяваща нощен труд за чиновниците в бранша на електронната търговия.

" Инвестирането в образование основава по-квалифицирани чиновници, които имат по-голяма стойност на пазара на труда. Това е от изгода и за компанията в този бързо изменящ се свят ", акцентира Дерман. Фирмите би трябвало всяка година да започват проект за образование.

Предвижда се и опция за по-бърза промяна на работните места. " Пазарът на труда се развива бързо, по тази причина би трябвало да създадем по този начин, че хората да могат да сменят работата си по-бързо и по-лесно ", сподели Де Кро. Това ще направи работната мощ в Белгия по-динамична. Хората ще могат да стартират нова работа и по време на периода на предупреждение.

Очаква се новият законопроект да бъде показан на обществените сътрудници за възможни корекции, след което ще бъде дефинитивно утвърден и импортиран за гласоподаване в Народното събрание.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР