В понеделник Израел реши да забрани на испанското консулство в

...
В понеделник Израел реши да забрани на испанското консулство в
Коментари Харесай

Израел забрани на испанското консулство в Йерусалим да предоставя консулски услуги на палестинци

В понеделник Израел реши да забрани на испанското консулство в Йерусалим да дава консулски услуги на палестинци в окупирания Западен бряг.

Този ход идва, откакто Испания, дружно с Норвегия и Ирландия, оповестиха проекти да признаят палестинска страна от 28 май.

Обявявайки това, което той назова „ първични наказателни ограничения “ против консулството, външният министър на Израел Израел Кац загатна испанската инквизиция – могъща работа, основана през 15 век и упълномощена от Католическата черква, която е обвързвана с изтезанията и разселването на десетки хиляди от хора.

" Няма да се примирим с накърняването на суверенитета и сигурността на Израел. Който и да даде премия на Хамас и се опита да сътвори палестинска терористична страна, няма да влезе в контакт с палестинците ", сподели Кац.

„ Ние сме в 2024 година, дните на инквизицията свършиха. Днес евреите имат суверенна и самостоятелна страна и никой няма да ни принуди да приемем религията си или да заплаши съществуването ни — който ни нарани, ние ще бъдем засегнати от него. “

Тези мнения се връщат към тъмна глава от историята на Испания.

Средновековна Испания е била многорелигиозна нация с огромно мюсюлманско и еврейско население. Но при започване на 16-ти век еврейските и мюсюлманските общности стават обект на брутално гонене. Испанският крал Фердинанд и кралица Изабела афишират, че всички евреи би трябвало да бъдат изгонени от страната. Мнозина бяха подложени на напън да одобряват християнството. Евреите, които са били принудени да се откажат от юдаизма и да одобряват католицизма, са били известни като „ Conversos “ или новопокръстени. Имало е и такива, които симулирали, че са се покръстили, практикувайки външно католицизма, до момента в който скрито практикуваха юдаизма, известни като „ маранос “, или прасета.

За интервал от 350 години десетки хиляди хора са били измъчвани, прогонени или убити, до момента в който инквизицията се е опитвала да изкорени ереста в Испания и нейните колонии.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР