Сериозно увеличение на фериботните превози между България и Грузия обсъдиха

...
Сериозно увеличение на фериботните превози между България и Грузия обсъдиха
Коментари Харесай

Амбиция: Фериботите между България и Грузия по 2 на ден

Сериозно нарастване на фериботните транспорти сред България и Грузия разискаха на среща в София министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Мамука Бахтадзе.

Сега сред двете страни пътуват по два ферибота седмично, упоритостта ни е да ги създадем по два дневно, сподели Борисов. Той уточни, че България поддържа участието на Грузия в НАТО и в Европейски Съюз.

Оптимист, съм че в близко бъдеще ще обявим нов цифров кулоар, който да свърже двете страни, т.е. Изтока и Запада, уточни Бахтадзе. Връзките ни с Европейски Съюз станаха по-силни, гладко се сближаваме и това оказва помощ на нашата страна, сподели министър председателят на Грузия.

Повдигнах и тематиката, че Русия към момента окупира 20 % от територията на Грузия. Нашата страна поддържа мирното решение на този спор, само че единствено твърдата позиция на интернационалната общественост може да докара до решение на споровете и реализиране на мир, сподели още гостът, представен от Българска телеграфна агенция.

Грузинският министър председател поздрави България с 140-та годишнина от Конституцията на страната.

Борисов пък изясни, че Грузия е значима за нашата страна, тъй като са от другата страна на Черно море и там се събират товари, които пътуват към нас.

" Ние интензивно строим автомагистрала " Хемус " и с сходен фериботен продан ще върнем блясъка на пристанище Варна. В рамките на три - четири месеца ще тече подготовката за усилване на фериботните връзки ", сподели българският министър председател.

Има искащи да влагат в цифровата инфраструктура и в границите на няколко месеца можем да стартираме полагането на кабел за транспорт на данни под Черно море, за целия Каспийски район, добави българският министър председател.

Двамата са разискали и развиване на енергийната съгласуваност. Грузия е производител на доста сила от ВЕИ източници, която може да се придвижва през Черно море до нашата страна, сподели още Борисов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР