Президентът на Колумбия Густаво Петро разпореди отварянето на посолство в

...
Президентът на Колумбия Густаво Петро разпореди отварянето на посолство в
Коментари Харесай

Колумбия отваря посолство в Палестина

Президентът на Колумбия Густаво Петро разпореди отварянето на посолство в палестинския град Рамала. Това съобщи външният министър на южноамериканската страна Луис Гилберто Мурильо, представен от Ройтерс.

Рамала, на Западния бряг, служи като административна столица на Палестинската власт.

Според Мурильо от ден на ден страни ще стартират да поддържат признаването на палестинска страна пред Организация на обединените нации. Той акцентира, че Колумбия поддържа тези старания.

На 10 май Общото заседание на Организация на обединените нации поддържа с огромно болшинство кандидатурата на Палестина да стане пълновръстен член на Организация на обединените нации, като я призна за квалифицирана да се причисли и предложи на Съвета за сигурност " да преразгледа въпроса позитивно ".

В началото на месец мах Густаво Петро отзова колумбийския дипломат от Тел Авив и заплаши, че ще скъса дипломатическите връзки с Израел поради дейностите му в Газа. Колумбийското посолство беше затворено на 3 май. Петро мощно подлага на критика израелския министър председател Бенямин Нетаняху и изиска да се причисли към делото на Южна Африка в Международния углавен съд, обвиняващо Израел в геноцид.

Израелският външен министър Израел Кац упрекна Петро, ​​че е " антисемит и цялостен с ненавист " след решението на Колумбия да прекъсне връзките си с близкоизточната страна.
 Колумбия скъсва връзки с Израел поради Газа
Колумбия скъсва връзки с Израел поради Газа

Петро към този момент остро подлага на критика израелския министър председател Бенямин Нетаняху и поддържа делото за геноцид в Министерски съвет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР