За първи път ще гласуваме в два национални избора по

...
За първи път ще гласуваме в два национални избора по
Коментари Харесай

Ето как се гласува на и збори 2 в 1

„ За първи път ще гласуваме в два национални избора по пропорционална изборна система с преференции. Затова и Централната изборна комисия взе решение и бюлетините ще бъдат отпечатани с друг цвят на мастилото, с цел да бъдат различими като цвят – другояче виждате, че доста си наподобяват “.

Това изясни в „ Тази заран “ Росица Матева, заместник-председател и представител на ЦИК, и сподели двете бюлетини в ефир.

„ Разликата е в кръгчетата с преференциите. Тази за Европейски парламент е със 17 кръгчета – 17 претенденти за европейски депутати. Тя е една и съща за цялата страна и за отвън страната. Бюлетината за народен парламент за всеки избирателен регион е друга, защото има преференции. А бюлетините за отвън страната за народен парламент са без преференции “, разяснява Росица Матева.



" Много е значимо гласоподавателите да запомнят, че на първо време би трябвало да гласоподават в квадратчетата с номерата на партиите и обединения и едвам по-късно, в случай че желаят - с преференция ", добави Матева и сподели до коя линия би трябвало да се сгъне бюлетината.

Ето по какъв начин се гласоподава на избори 2 в 1
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР