С право се възмутихме от думите на руския патриарх Кирил,

...
С право се възмутихме от думите на руския патриарх Кирил,
Коментари Харесай

Енергийната независимост е имунитет срещу руските амбиции

С право се възмутихме от думите на съветския патриарх Кирил, който се опита да ни постанова безогледно на кого тъкмо да сме признателни за Освобождението. Ясно е, че там великоимперските упоритости в никакъв случай не са преставали и ни гледат като Троянски кон в Европейски Съюз и НАТО, или като Задунайска губерния.

Това несъмнено не е добре за нас, само че по-важното е да забележим по какъв начин можем да си повдигнем самоуважението отвън кръчмарските лозунги на вицепремиера Симеонов. Защото те не ни вземат решение казуса, който е, че към момента сме подвластни от Русия. А нашите ръководещи като вицепрезидента Йотова избират да коленичат пред господарите си, вместо да се опитат да създадат по-трудното - да понижат енергийната ни взаимозависимост, като по този метод се освободим и от политическата. Балтийските страни свършиха значително в тази посока, въпреки изходната им позиция да беше по- тежка от нашата.
Така че в случай че би трябвало да сме гневни към някой, то това са държавните управления през последните най-малко 15 години, които единствено приказваха за превъзмогването на зависимостта ни, а към този момент и това не вършат. С което се трансформират в

най-големите поддръжници на имперските упоритости

на Путин.

Откога се разискват плановете за интерконектори, които биха ни обезпечили различни доставки на газ. Свършената работа по тях е минимална. Пазарът на електрическа енергия е напълно затворен за нови производители, даже и в случай че те могат да оферират конкурентно ниски цени на създадена продукция. Една от аргументите е, че плащаме налог корупция за безотговорното и напряко незаконно отношение на властта към плана АЕЦ " Белене ", който трябваше да бъде дефинитивно преустановен преди доста години.

Да не приказваме за схемите с присъединяване на депутати и министри в на практика всички сфери от енергийния бранш, които доведоха в последна сметка до загробването на държавната енергетика и невъзможността да бъде реформирана по този начин, че да обезпечи прилив на свежи капитали, които да обезпечат диверсификация и надлежно увеличение на другите възможности.

Не би трябвало да си талант ,

с цел да можеш да де възползваш от слабостта на съперника в тази игра. И руснаците, за които бизнеса е и геополитика, както и противоположното, го вършат ловко. За тях цената на това е извънредно допустима, тъй като не търсят безусловно директната икономическа полза, а в допълнение и политическо въздействие. Затова и корумпирането на наши политици не им съставлява проблем. Виждаме, че всички държавни управления най-вече да приказват, че ще създадат нещо в посока на енергийната ни самостоятелност, само че от приказките не следват никакви дейности. Защото на власт са все тарикати на дребно с небосвод от най-много един мандат.
Това, което би трябвало едно отговорно държавно управление да направи са няколко елементарни неща, за които обаче се

изисква избрана доза темперамент

А те са:

- Спешно създаване на газови и енергийни връзки със съседите.
- Освобождаване на частната самодейност за градеж на нови локални мощности за чиста сила на конкурентни цени.
- Отказ от АЕЦ " Белене ", който ще ни зароби финансово и геополитически за десетилетия, а екологично и за доста повече време.
- Контрол върху това какво влиза и какво излиза от страната през пристанище " Росенец ", в този момент следено напълно от " Лукойл ".
- Приватизация на 10-20% от държавните енергийни компании на фондовата борса, които да обезпечат бистрота на ръководството им и да подобрят финансовите им индикатори. В Румъния такава мярка свърши чудеса. Всичко това, за което трите кабинета на Борисов единствено приказват (а в последно време и това не правят). В очите на Кремъл, а и на доста от нашите ръководещи,

ние сме мощно подвластни

И в случай че чакаме на настоящето ни държавно управление да свърши работа, леко сме се объркали. То с нищо не демонстрира, че има намерение да го направи.
Напротив, единствено за последния месец страната ни напуснаха редица реномирани задгранични вложители в стратегически браншове, които постоянно биват заместени от анонимни такива. Веднага се сещаме за ЧЕЗ, само че към листата можем да прибавим и " Теленор ", и някогашния шведски притежател на Нова ТВ MTG. Това приказва повече от красноречиво за неприятния капиталов климат в страната.
А другояче

няма какво толкоз да рискуваме

Необятният съветски пазар от дълго време е мит. Износът ни за тази страна е минимална част от общия. Руските туристи са добре пристигнали и те няма да спрат да идват, доколкото съгласно министър Ангелкова 400 хиляди от тях са си купили парцели в България (силно подозрително число съгласно мен).

Така че единствената ни уязвимост остава енергетиката и тя може да бъде преодоляна с целенасочени дейности. След което изобщо няма да ни пука какво приказва патриарх Кирил или друго държавно лице на wannabe империята. По-скоро ще е тематика от занимателните рубрики на медиите, в сравнение с политически театър.

Авторът е съпредседател на партията " Зелените ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР