С какво са опасни кърлежитеКърлежите станаха по-активни в редица региони.

...
С какво са опасни кърлежитеКърлежите станаха по-активни в редица региони.
Коментари Харесай

Защо кърлежите са опасни и как да се предпазим от тях

С какво са рискови кърлежите

Кърлежите станаха по-активни в редица райони. Ухапванията от тях могат да доведат до съществени болести, в това число борелиоза и енцефалит. Дори и имунизираните не са защитени изцяло от зараза, написа

Сред най-честите и рискови болести, които членестоноги придвижват, са вирусният енцефалит, който се придвижва от кърлежите (остро инфекциозно вирусно заболяване с първично увреждане на централната нервна система може да докара до съществени здравословни проблеми; в тежки случаи парализата с недоразвитост продължава цялостен живот) и борелиоза или лаймска болест. При последното се засягат нервната система, сърцето и мускулно-скелетната система.

Кога е сезонът на кърлежите

Първите акари се разсънват към този момент при +6...+8°С. Активността на членестоногите е изключително мощна напролет, лятото и началото на есента, те спят зимен сън при първата слана. Пикът на интензивността на кърлежите е през май-юни и август-септември. При хладна и влажна пролет сезонът на интензивност на кърлежите се забавя.

Различава ли се външно инфектиран кърлеж

Не. За да се откри това, кърлежът би трябвало да бъде изпратен за особено проучване в лабораторията.

Как можете да се болестите

Има няколко метода да се болестите.

Директно при ухапването. Инфекцията се случва в първите минути от смученето на инфектиран кърлеж.

При втриване в кожата на вируса. Това е допустимо да стане при смачкване на членестоноги или надраскване на мястото на захапване.

При потребление на мляко (например козе, краве, овче), което не е обработено термично, както и млечни артикули, приготвени от него. Вирусът на енцефалит, който се придвижва от кърлежите, навлиза в млякото, когато животните са нахапани от насекомото.

Усещате ли ухапването от кърлеж?

Като предписание, не, то е безболезнено. Впоследствие може да се появи зачервяване на кожата. Зоната към ухапването от кърлеж може да е розова или алена. След захапване се появяват признаци като:

уязвимост, сънливост;

студени тръпки;

болки в ставите.

Различните инфекции имат разнообразни признаци и инкубационни интервали. Признаците могат да се появят от няколко дни до две седмици след заразяването, в някои случаи инкубационният интервал е доста по-дълъг. Понякога болестта може да има заличен ход. Дълго време човек даже не подозира, че се е заразил и не може да разбере за какво развива уязвимост. В 20-45% от случаите диагностицирането по клинични признаци по принцип е невероятно.

Какви са методите да се предпазите от захапване от кърлеж и зараза

Те включват цялостен набор от ограничения и макар че доста понижават вероятността от зараза, уви, те не обезпечават безспорна гаранция за отбрана.

Най-надеждната отбрана против зараза от кърлежите е имунизацията. Това обаче не подсигурява на 100%, че след ухапването от кърлеж, няма да се болести. Вярно е, че при имунизираните заболяването протича в лека форма, означават епидемиолозите. А борелиозата, пренасяна от кърлежи, към момента не може да бъде предотвратена посредством имунизация. Ваксината, която се появи в края на 90-те години, беше неефективна и провокира редица нежелани последици.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР