Д-р Светослав Ханджиев разказа за лечебните свойства на даровете от

...
Д-р Светослав Ханджиев разказа за лечебните свойства на даровете от
Коментари Харесай

Лукът е лек за всичко

Д-р Светослав Ханджиев описа за лечебните свойства на даровете от природата

Всички плодове и зеленчуци са потребни, само че има някои, които природата е направила толкоз мощни, че имат влияние като лекарство. Чистят организма от бацили и в случай че човек постоянно ги хапва и има по-силна имунна система, може да се размине с върлуващите през зимата грипове. За тези блага от природата споделя диетологът и липидолог доцент доктор Светослав Ханджиев.



доцент доктор Светослав Ханджиев

Той е ръководител на Сдружението за здравословно хранене, споделиха от.

Доц. Ханджиев, има ли храни, които могат да заместят антибиотиците?

Когато е нужен приемът на антибиотик, няма друга опция. Престъпление е в случай че сме с бронхопневмония да се лекуваме с лук. В този случай антибиотикът освен ще ни лекува, само че ще ни излекува от заболяването. Но в навечерието на грипна зараза не е неприятно да усилим съпротивителните си сили със зелени антибиотици. Това са и традициите на нашето хранене от епохи. Интересен факт е, че при започване на XIII век, когато Боянският занаятчия е изографисал Тайната вечеря в Боянската църква, пред всеки един от 13-те апостоли е сложил по една глава лук и няколко скилидки чесън. Още оттогава е била известна лечебната мощ на тези зелени антибиотици.

Зеленият или остарелият чесън е по-полезен?

Чесънът произлиза от Средна Азия и е храна и лечебно средство от дълбока античност. В междинните епохи са го употребявали като защитно средство от коремен тиф и холера. е по-богат на витамините В1, В2 и РР. Той съдържа натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо. Скилидките изобилстват от азотни субстанции и имат витамин С, който е прочут антиоксидант и е от най-важните за увеличение съпротивителните сили на организма. В 100 г чесън се съдържат 157 мл етерични масла, а миризмата се дължи на сярното съединяване диалилсулфид, който пази от разнообразни инфекции. Зеленият чесън е доста по-щедър снабдител на витамини. Той съдържа огромно количество провитамин А, витамин С. Комбинацията сред витамини и микроелементи, соли, органични киселини, обуславя мощното му лечителско деяние. И не можем да си представим без този подарък от природата някои обичайни ястия като пача, таратор, шкембе супа и леща. В медицината приложение има и чесновата смес – наквасен чесън в алкохол или ракия. Известно е, че чесънът понижава кръвното налягане и по тази причина се употребява при лекуване на хипертония. А също и на някои бъбречни болести. Но не трябва да се яде със сол, изключително при тези здравословни проблеми.

Чесънът има ли нездравословен резултат върху организма?

Той нервира стомашната лигавица. Повишава продукцията на солна киселина и пепсин и усилва апетита. Не се предлага при продължителен гастрит и при язва.

За да се предпазим от грип по какъв брой скилидки да ядем вечер?

Няма значение по какъв брой, само че е значимо да не се употребяват на гладно, а с някакво ядене. През пролетта, когато стартира пролетната отмалялост, пресният чесън играе значима роля за укрепване на организма с неговото наличие на витамин С.

А лукът какъв брой е значим?

Той е братовчедът на чесъна. Неговата татковина е Югоизточна Азия. За храна се употребяват зелените му листа, както и луковицата. Съдържа етерични масла и фитонциди, които работят противомикробно. Има съветска сентенция, която споделя: „ Лукът е лек за всичко ”. Във Франция пък лучената чорба е едно от най-разпространените ястия и средство за справяне с редица болести. В нашата кухня вършим баница с лук, лучник присъщ за Тетевенско, агнешки хартиен кебап, попска яхния, каварма, рибник, картофена салата. Лукът въздейства удобно върху храносмилането като провокира щедро обособяване на стомашен сок. Така питателните артикули се смилат и усвояват по-добре. В зеления лук има витамин С, калий, магнезий, фосфор, каротин, В1, В2, РР. В последно време се потвърди, че лукът има удобно деяние при положения свързани с нараснал холестерол, който пък води до ранна атеросклероза и разнообразни сърдечносъдови болести.

Лютите чушки също ли са антибиотик?

Те съдържат потребното вещество капсаицин, което се употребява за загряване, прави човек по-здрав физически, а го вталява. Тя има противомикробно деяние и усилва съпротивителните сили на организма. Но хората със стомашни болести би трябвало да внимават с лютото. Счита се, че към милион и половина българи страдат от някаква форма на гастрит. Лютивото усилва апетита и по тази причина не се предлага на хора с повече килограми.

Много потребна и съдържаща антиоксиданти е лютеницата. В нея има червени чушки, камби, домати, може и люта чушка да има в нея. А доматът съдържа веществото ликопен, което защищава от атеросклероза и рак.

Ще прибавим ли праза в кошницата с антибиотични храни?

Той е безпаричен на калории и по тази причина сполучливо влиза в разнообразни диети. В античен Рим са го употребявали и като лечебно средство. Днес се предлага при нараснало кръвно, сърдечносъдови проблеми, бъбречни болести. Има и диуретичен резултат.

Медът има ли антибиотично деяние? Той се употребява при лекуване на рани.

Преди всичко желая да подчертая ролята на пчелния клей или прополисовата смес за увеличение съпротивителните сили на организма. Наши изследвания на Българската асоциация за проучване на затлъстяването и съпътстващите го болести демонстрира, че пчелният клей с изключение на общоукрепващ резултат има и удобен резултат върху стомашната лигавица, въздейства върху понижаване на апетита и има защитен резултат от затлъстяване.

А до каква степен е значим джинджифилът?

И с него би трябвало да се внимава, тъй като нервира стомаха. В предишното българинът е закусвал с тархана, в която има джинджифил и индийско орехче.

Вярно ли е, че чаша свеж зелев сок или зелева супа съдържа 75% от нужното количество витамин С за организма?

Преди към 200 години моряците измирали от скорбут заради липса на витамин С и мореплавателят Джеймс Кук дал команда на неговите кораби постоянно да има каци с кисело зеле. И моряците му не боледували от скорбут. Освен зелето, ние диетолозите предлагаме всички плодове и зеленчуци като източник на витамин С. Билките мента, босилек, розмарин също могат да се нарекат антибиотик, само че не трябва да се разчита единствено на тях. Трябва да се храним разнообразно, пълноценно, да одобряваме белтъчини от млечен генезис, месо и разнородни зеленчуци и плодове. И както споделяме ние диетолозите: „ Закусвай като крал, обядвай като паралия и вечеряй като дрипльо!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР