Руската Калининградска област, заобиколена от държави членски на Европейския съюз

...
Руската Калининградска област, заобиколена от държави членски на Европейския съюз
Коментари Харесай

Съдбата на руските скъпоценни камъни


Руската Калининградска област, заобиколена от страни членски на Европейския съюз (ЕС), в подтекста на антируските наказания, показва политика на „ отворени порти “ за непознатия бизнес. Доказателство за това е интернационалният кехлибарен конгрес, извършен през лятото на 2022 година в курортния град Светлогорск.

Кехлибарът е вкаменената смола от най-старите иглолистни дървета, растяли на Земята преди няколко десетки милиона години. Днес до 95% от международните ресурси от кехлибар са съсредоточени на брега на Балтийско море в съветската Калининградска област. В района промишленото произвеждане на кехлибар е поверено в ръцете на Калининградския кехлибарен цех. Само през 2021 година предприятието е добило 575 тона „ безоблачен камък “ от пясъка.

Ако допреди 10 години Калининградският кехлибарен комбинат се фокусираше главно върху консуматори от Европа (Германия, Полша, Литва, Латвия), то в този момент антируските наказания радикално трансформираха обстановката. Днес приоритет са страните от Близкия изток.

Този път Калининградският кехлибарен конгрес беше посетен от ръководителя на Gulf Amber Association, шефа на огромната компания за бижута GSL Limited liability Company Мохамад Алкандари, който дойде в Калининград от Кувейт, както и представители на сдружението с лимитирана отговорност Deimos от Армения, отпред със съветника на посланика на Армения в Русия Карен Суджян. Кувейтски и арменски предприемачи закупиха няколко неповторими партиди на специфичен търг - по-специално две кехлибарени парченца с тегло над 1 кг, както и камъни, в които има фрагменти от праисторически инсекти. Максималната цена на самородните камъни беше 1 милион рубли (16 000 EUR). В диалог с публицисти Мохамад Алкандари призна: „ Калининградският кехлибарен цех измина дълъг път към страните от Близкия изток за допустимо най-кратко време “.

В коридорите на форума тематиката за откриването на Музея на кехлибара в Дубай. Беше разисквано и построяването на самобитна „ кехлибарена стая “ в столицата на Катар – Доха, джамия, чийто интериор ще бъде напълно рамкиран с кехлибар. Предвидени са още срещи с представители на министерствата на туризма и стопанската система на Обединените арабски емирства. Също по този начин представители на компании от страните от Персийския залив и Армения показаха подготвеност да сключат контракти за франчайз с Amber Plant за отварянето на магазини за бижута в техните страни. Общата сума на договорите доближава 300 млн. USD.

Директорът на Калининградския кехлибарен цех – Михаил Зацепин, показа, че вероятностите на компанията включват нахлуване на пазарите в Централна Азия, в това число страни като Казахстан, Узбекистан и Киргизстан. За да удостовери проектите, почетният консул на Казахстан в Калининград Александър Каневски взе участие в откриването на форума, а Лигата на бижутерите от Казахстан, ръководена от ръководителя Кайсар Жумагалиев, се заинтересува от съдействие с завода.

„ Ние сме отворени към целия свят. В архивите на предприятието открихме любопитен документ за страните, с които Калининградският кехлибарен комбинат е търгувал през руските години. С 46 страни по света! Включително Нова Зеландия, Бразилия, Съединени американски щати, Канада, Япония. Става дума за подготвени артикули, а не за първични материали. Като цяло до 90-те години на предишния век, преди разпадането на Съветския съюз, заводът не търгуваше със първични материали. Добивайки до 900 тона кехлибар годишно, в него се обработваше 100% камъка. Правеха се бижута и сувенири “, сподели Зацепин пред кореспонденти.

Андрей Исмагамбетов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР