Управляващата хунта в Буркина Фасо ще остане на власт още

...
Управляващата хунта в Буркина Фасо ще остане на власт още
Коментари Харесай

Хунтата в Буркина Фасо остава на власт още пет години

Управляващата хунта в Буркина Фасо ще остане на власт още пет години, откакто участниците в националните договаряния предложиха удължение на прехода назад към народна власт с 60 месеца от юли. Това заяви организация Ройтерс.

с прелом през 2022 г . и дадоха обещание да проведат избори през юли тази година, с цел да възстановят гражданското ръководство. Според новата харта, подписана от военния водач Ибрахим Траоре, новият временен интервал ще бъде 60 месеца, като той започва от 2 юли.

Изборите, отбелязващи края на прехода, могат да бъдат проведени преди този краен период, в случай че обстановката със сигурността разрешава това, показват от хунтата.

Ибрахим Траоре ще може да се кандидатира за президент на идващите избори, в случай че пожелае.

Значителното закъснение евентуално ще задълбочи опасенията по отношение на отстъплението на демокрацията в Западна и Централна Африка, където имаше осем преврата през последните четири години.

Насилието в района на Сахел в Западна Африка, подхранвано от траяла десетилетие борба с ислямистки групи, свързани с Ал Кайда и Ислямска страна, се утежни, откогато хунти завзеха властта в Буркина Фасо и прилежащите Мали и Нигер.
 Хунтата в Буркина Фасо съобщи, че е осуетила опит за прелом
Хунтата в Буркина Фасо съобщи, че е осуетила опит за прелом

Това е вторият опит за прелом в страната от 2022 година насам.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР