Унгария блокира приемането на закон, който би позволил на Европейския

...
Унгария блокира приемането на закон, който би позволил на Европейския
Коментари Харесай

Унгария блокира използването на замразени руски активи в помощ на Украйна

Унгария блокира приемането на закон, който би разрешил на Европейския съюз да изпрати милиарди долари от облаги от замразени съветски активи в помощ на Украйна, заяви " Файненшъл Таймс ".

През март Европейската комисия показа предложение за потребление на 90% от генерираните средства от замразените активи за закупуване на оръжия за Украйна, а останалите 10% да бъдат разпределени в бюджета на Европейски Съюз за подкрепяне на отбранителната промишленост на страната.

След многоседмични диспути посланиците на Европейски Съюз реализираха политическо съглашение по предлагането на 8 май.

Според петима души, осведомени за срещата, посланикът на Унгария попречва приемането на законодателство, което би разрешило ускорение на заплащанията.

„ Засега те блокират всичко, обвързвано с военната поддръжка за Украйна “, сподели един от тях пред ФТ, като допусна, че обстановката няма да се промени преди европейските избори идващия месец.

На 21 май Съветът на Европейски Съюз завърши съглашението за даване на Украйна на сред 2,5 и 3 милиарда евро годишно. По-голямата част от сумата ще бъде предопределена за военните потребности на Киев.

Европейската комисия също по този начин разгласи, че „ средствата ще бъдат разполагаем за подкрепяне на Украйна от юли 2024 година, като заплащанията ще се правят на две години “.

Според ФТ формалните лица са убедили Унгария да не постанова несъгласие на съглашението, като са подсигурили, че унгарската част от финансирането няма да се употребява за закупуване на оръжия. Въпреки това Унгария към момента не поддържа законодателството заради опасения, че заплащанията ще бъдат автоматизирани и няма да изискват единомислеща поддръжка за всяка обособена сума. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР